Geloof jij nog in deze 4 mythes over je salaris?

Geplaatst door Robert Half on 15/04/2019

Niet iedereen is er open over met collega’s, maar salaris is hoogstwaarschijnlijk een van de dingen die je het meest bezighouden in je werkende leven. Er gaan heel wat verhalen rond over je loon, met vaak meer onjuistheden dan waarheden. Weet jij hoe het echt zit? In dit blog laten we veronderstellingen links liggen en maken we plaats voor de feiten.

1.    ‘Meer verdienen maakt je gelukkiger’

We steken meteen van wal met het grootste cliché. Maar is geld, en dus loon, wel daadwerkelijk waar werknemers het meeste van wakker liggen en wat het verschil maakt? Op korte termijn is het antwoord wellicht ‘ja’. Maar ligt een baan je niet, of blijkt al snel dat je collega’s socializen niet hoog op hun prioriteitenlijst hebben staan en het liefst zo snel mogelijk weer richting huis gaan, of dat je baas onmenselijke prestaties van je verwacht? Dan mag je nóg zo goed verdienen, zo’n situatie houdt niemand een hele carrière vol. Uiteindelijk is bedrijfscultuur minstens zo belangrijk.

Precies daarom is work happy, met plezier naar je werk gaan, zo belangrijk. Je haalt het meeste voldoening uit een baan met een mooie balans tussen uitdagingen en beloningen, met betrokken en sociale collega’s waarmee je samen doelen kunt bereiken. En dat alles natuurlijk voor een marktconform salaris. Zodat je je in ieder geval niet benadeeld voelt, maar ongeveer hetzelfde verdient als iemand met een gelijkaardige functie in dezelfde sector.

2.     ‘Aan opslag heb je niks, netto houd je toch minder over’

De waarheid is een stuk genuanceerder dan dat. In extreme gevallen zou het inderdaad kunnen dat je op maandelijkse basis iets minder nettoloon overhoudt. Dat heeft te maken met toeslagen die wegvallen zodra je boven een bepaalde inkomensgrens komt. Toch is het slim om die opslag wel aan te nemen, anders zit je de volgende loonsverhoging immers met hetzelfde probleem. Bovendien is een hoger (bruto-)loon gunstiger als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt of je baan verliest.

3.     ‘Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn interessanter dan meer salaris’

Dat hangt af van je visie. Vier op de vijf werknemers zouden inderdaad een lager loon accepteren in ruil voor andere voordelen. Dat blijkt uit onderzoek voor onze Salarisgids. Bij voordelen kun je denken aan secundaire voorwaarden (die terugkomen in het contract), incentives en extra’s, zoals een kerstpakket of gratis maaltijden. Wat precies het verschil is, lees je in dit blog. Toch doet salaris er ook zeker toe. Want hoewel work happy heel belangrijk is, laten werkgevers hiermee immers zien dat ze hun werknemers waarderen.

4.     ‘Ik heb elk jaar recht op opslag’

Als je dat denkt, hebben we slecht nieuws voor je: je baas bepaalt zelf wanneer je opslag krijgt. Misschien ga je meer verdienen omdat hij je salaris koppelt aan de loonindexering. Maar opslag kan net zo goed omdat je baas vindt dat je goed werk levert. Bijvoorbeeld wanneer je een project succesvol afrondt of je verantwoordelijkheden uitbreiden. Vind je dat die opslag nu wel lang op zich laat wachten? Vraag er dan zelf om. Wij geven zes tips voor een succesvol salarisgesprek.

Meer weten over de gemiddelde salarissen in jouw sector en secundaire arbeidsvoorwaarden? Ontdek onze Salarisgids.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...