Formeel sollicitatiegesprek? Zo knoop je je stropdas!

Geplaatst door Robert Half on 10/07/2019

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Want net als je handdruk, geeft ook je kledingkeuze direct een eerste indruk van wie je bent en of je bij het bedrijf past waar je solliciteert. Voor mannen is een stropdas soms de beste keuze. Maar hoe knoop je die? Zo dus!

Kleren maken de man

Maar eerst: weet je niet zo goed wat voor soort kleding je het best aan kunt doen voor je sollicitatiegesprek? Deze tips helpen je bij het maken van je kledingkeuze.

  • Lang niet overal gaat iedereen formeel gekleed. Bepaal daarom van tevoren wat de bedrijfscultuur is door een klein online onderzoekje te doen. Kijk bijvoorbeeld op de website of de verschillende socialmediakanalen. Vaak krijg je zo al een goede indruk van de ‘dresscode’.
  • Twijfel je nog? Dan is overdressed vaak een betere keuze dan underdressed. Heb je bij aankomst toch het idee dat je te formeel gekleed bent? Dan zijn er twee opties: own it óf doe snel je stropdas af terwijl je aan het wachten bent.
  • Kies sowieso altijd kleding waar jij je goed in voelt. Verwacht je dat je de hele tijd aan je stropdas zult friemelen? Laat hem dan maar thuis. 

Hoe knoop je de das?

De keuze is gemaakt: formele kleding inclusief stropdas it is. Maar hoe knoop je ‘m dan? Er zijn vijf eenvoudige opties. Bekijk onderstaande video’s waarin we stap voor stap uitleggen hoe je ’t doet. Tip: kies je voor een das met een patroon? Hoe kleiner het patroon, hoe zakelijker hij overkomt. Heeft je overhemd al een patroon? Combineer ‘m dan met een neutrale das.

Oriental-knoop

Dit is een functionele basisknoop die je kunt maken met normale en brede stropdassen. Let op: leg de stropdas aan het begin met de achterkant naar boven om je nek. 
Aantal stappen: 5.

Four in Hand-knoop

De Four in Hand-knoop is goed voor beginners. Makkelijk en vrij smal.
Aantal stappen: 6.

Enkele Windsor-knoop

Deze elegante knoop heeft iets meer volume dan de Four in Hand-knoop. Hij is iets moeilijker, maar met deze video én een kleine oefening gaat het je zeker lukken.
Aantal stappen: 8.

De Nicky-knoop

Hou je van smalle stropdassen? Dan is dit de perfecte knoop voor jou.
Aantal stappen: 5.

De Pratt-knoop

Een klassieke en asymmetrische knoop – geschikt voor bijna alle dassen. De grootste uitdaging van deze knoop? Dat is om het kuiltje mooi in het midden te krijgen.
Aantal stappen: 6.

De clip-on-das

Wil het écht niet lukken? Dan kun je altijd nog voor een clip-on-das kiezen. Draag in dat geval wel een jasje, zodat mensen niet door hebben dat je voor de pragmatische optie hebt gekozen.
Aantal stappen: 1.

Zo knoop je ‘m liever niet

Controleer na het knopen van je stropdas altijd even of de knoop niet scheef zit. Ook de lengte is belangrijk: als je rechtop staat, moet de punt van de stropdas net je riem raken. In het begin is het waarschijnlijk lastig om de ideale lengte te vinden, maar met wat oefening heb je het snel in de vingers.

Komt je stropdas steeds onder je riem en lukt het je maar niet? Probeer dan een andere knoop. Zo is de Windsor-knoop dikker dan de Four in Hand- en Oriental-knoop, waardoor de das automatisch iets hoger uitkomt.

Meer sollicitatietips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Meer blogposts...