Een productievere werkdag? Maak gebruik van je bioritme!

Geplaatst door Robert Half on 27/03/2018

De een staat elke dag op met het gevoel dat hij of zij de wereld aankan, de ander heeft wat meer tijd nodig om op te starten en komt misschien zelfs ’s avonds pas echt goed op gang. Er zijn ochtendmensen, avondmensen en van alles ertussenin. Iedereen is anders – en tóch bestaat er voor de meeste mensen wel degelijk een ideale werkdagindeling. Wil jij je bioritme inzetten om je werkdag zo productief mogelijk in te kunnen delen? Dit is hoe je dat doet.

Iedereen is een ochtendmens

Hoewel je misschien denkt dat je pas echt wakker bent na je eerste kop koffie – of zelfs nog later – gaat dit excuus helaas niet op. Iedereen kan namelijk een ochtendmens worden, en wel door je ritme aan te passen op daglicht. Ga slapen wanneer het donker wordt, en sta op als het licht wordt, zo gaat je biologische klok automatisch gelijklopen met die van de natuur. En word je dus uitgerust wakker. 

Nu is pas opstaan wanneer het licht wordt, zeker in de winter, zeer onhandig in combinatie met de gemiddelde werktijden. Toch kun je zelf al veel doen om je lichaam in deze stand te krijgen. Bijvoorbeeld door ’s avonds je smartphone en computer op tijd op te bergen. Het kunstmatige licht van zo’n scherm doet je brein namelijk denken dat het nog dag is. Daardoor kom je (onbewust) moeilijker in slaap en word je minder uitgerust wakker. 

De optimale dagindeling

Je biologische klok bestaat uit zogenaamde circadiane ritmes. Deze processen worden onder andere beïnvloed door externe factoren, zoals daglicht. Ook fysieke en mentale alertheid worden hierdoor beïnvloed, en dát kun je dus inzetten om je werkdag zo productief mogelijk te maken. Normaal gesproken ben je tijdens de ochtenduren namelijk het meest alert – aan het begin van de middag loopt dit terug. 

Dit wetende, kunnen we een optimale dagindeling maken die voor de meeste mensen geldt. We gaan er hierbij voor het gemak van uit dat je rond 7.00 uur opstaat en je werkdag duurt van 9.00 uur tot 18.00 uur. 

  • 9.00 – 11.00 uur: gebruik deze tijd om de dingen te doen waar je het meest tegenop ziet, zoals dat ene lastige telefoontje plegen of vervelende rapportages maken. 
  • 11.00 – 13.00 uur: je bent nu op je productiefst. Gebruik deze tijd dus voor de taken die de meeste concentratie vereisen. 
  • 13.00 – 16.00 uur: klinkt de after-lunchdip je bekend in de oren? Dat heeft niet (alleen) te maken met wat je hebt gegeten, maar ook met je circadiane ritme. Doe routineklusjes tijdens deze dip, zoals je mail bijwerken of terugbelverzoeken afwerken. 
  • 16.00 – 18.00 uur: je bent nu weer wat productiever, en bovendien zijn we op dit moment vaak creatief. Ook zijn we ‘s middags minder gevoelig voor stress dan in de ochtend. Plan dingen als meetings dus het best in voor het eind van de middag. 
     

Meer blogposts...