Met deze banen is de kans op een goed salaris het grootst

Geplaatst door Robert Half on 08/08/2017

Natuurlijk kies je niet alleen voor een bepaalde baan vanwege het salaris. Het is tenslotte ook belangrijk om gewaardeerd te worden, zinvol werk te doen, en fijne collega’s om te hebben. Toch is een loon dat past bij het werk dat je doet wel degelijk een voorwaarde om blij te zijn. Dat blijkt vooral te maken hebben met eerlijkheid: werknemers vinden het belangrijk te weten dat ze hetzelfde verdienen als mensen met een vergelijkbare functie.

Salarissen moeten dus meebewegen met de trends op dit gebied. Op basis van duizenden ingevulde vacatures en gesprekken met HR- en financeprofessionals, lokale inzichten en uitgebreide analyses van huidige en toekomstige wervingstrends, maakt Robert Half elk jaar een overzicht van deze trends. Zo creëren we inzicht in de gemiddelde Nederlandse startsalarissen. 

Finance & accounting

Door de lage werkloosheid en het relatief hoge aantal vacatures is de positie van de werknemer sterk. Er woedt dan ook een heuse strijd om talent. Ook in de financiële sector. In deze competitieve markt zijn bedrijven zich ervan bewust dat een loonsverhoging op basis van individuele prestaties het verschil kan maken om hun beste medewerkers aan het bedrijf te binden. En dat is nodig, want 74 procent van de Nederlandse CFO’s en financieel directeurs is bezorgd dat deze talenten het bedrijf op korte termijn verlaten voor een nieuwe uitdaging. 37 procent van hen ziet dan ook stijgende lonen in het vooruitzicht. In het mkb verwachten financieel directeurs hun medewerkers gemiddeld 5,2 procent meer loon te geven. Bij grote bedrijven is dat zelfs een stijging van 5,7 procent. 

Met name starters zijn schaars in de financiële sector. Daarom zagen we het afgelopen jaar vooral veel stijging in de lonen voor functies waarvoor maximaal vijf jaar ervaring vereist is. Zo is het salaris voor Assistant Accountants en soortgelijke functies met minder dan vijf jaar ervaring met zo’n 3 procent toegenomen. De hoogste stijging in loon kregen Assistant Controllers. Zij gingen er met maar liefst 4,4 procent op vooruit. De hoogste lonen, die voor functies op manager- en directorniveau, zijn in tegenstelling tot veel andere beroepen in de financesector niet gestegen. Wel verdienen zij (uiteraard) het meest: in Nederland ligt het gemiddelde bruto jaarsalaris voor CFO’s / Vicepresidents Finance op 175.000 euro. 

Administratieve sector

In de administratieve sector zijn het Personal Assistants / Executive Assistants die het meest verdienen. Met vijf jaar ervaring of meer ligt hun loon gemiddeld op 3.187,50 euro per maand. Kort daarop volgen HR Officers / HR Generalists met een gemiddeld bruto maandloon van 3.162,50 euro. Op nummer drie staan Purchasing Assistants, die gemiddeld 2.950 euro per maand verdienen. Ook in deze sector verwacht ongeveer een derde van de HR-managers een stijging van de salarissen van hun werknemers. Daarnaast kent driekwart van hen bonussen toe, waarvan 11 procent zegt deze het komende jaar te verhogen. 

Startersfuncties zagen in deze branche de hoogste stijgingen in salaris. Dat geldt het meest voor Management Assistents, Customer Service Agents en Transport Planners – gemiddeld steeg het loon in deze functies met 2,5 procent. Maar het zijn niet alleen de startersfuncties die het afgelopen jaar een stijging in salaris zagen: vrijwel elk beroep in de administratieve sector ging er qua loon op vooruit. Dit is te verklaren door de grote vraag naar administratief ondersteunend personeel met ervaring. Bedrijven zijn op zoek naar professionals die meerwaarde kunnen bieden voor het bedrijf. 

Meer weten over salaristrends in finance & accounting en administratie? Lees er alles over in de Robert Half Salarisgids hieronder.

Meer blogposts...