Dit is hoe je lastige sollicitatievragen beantwoordt

Geplaatst door Robert Half on 01/01/2020

Je sollicitatiegesprek goed voorbereiden, verhoogt je kans op een tweede gesprek of zelfs een baan. Je kunt er namelijk alvast van uitgaan dat je een aantal lastige vragen voorgeschoteld zult krijgen. Maar hoe beantwoord je die nu op zo’n manier dat je sterk, maar wel geloofwaardig overkomt?

Dit zijn negen van de meest gestelde lastige sollicitatievragen – en een manier om ze te beantwoorden. Neem ze grondig in je op en ga goed voorbereid je sollicitatiegesprek in. 

1. Wat is jouw salarisverwachting?

Voorbeeldantwoord: ‘Welk salaris heeft u in gedachten voor deze functie?’

Door de vraag zelf te stellen, peil je in het eerste gesprek al de benchmarks die je potentiële nieuwe werkgever in gedachten heeft voor de functie, zonder je kaarten gelijk op tafel te gooien.

2. Wat is jouw grootste zwakte?

Voorbeeldantwoord: ‘Ik ben verlegen en dat maakt dat ik veel moed bij elkaar moet rapen om de leiding te nemen in meetings of discussies. Ik werk hieraan door een training assertiviteit.’

Noem enkel een zwak punt dat niet direct gelinkt is aan de functieomschrijving. Moet je op wekelijkse basis een teamvergadering leiden? Dan is het antwoord ‘verlegen’ ook niet de beste keuze. Wat je zwakke punt ook is, maak steeds duidelijk dat je hieraan werkt door concrete stappen te noemen.

3. Waarom denk jij de beste persoon te zijn voor deze baan?

Voorbeeldantwoord: ‘Ik heb de juiste skillset en ervaring.’

Deze vraag gaat over wat jij kan betekenen voor het bedrijf. Nogmaals de nadruk leggen op hoe graag jij deze baan wil, is hier dus niet het beste antwoord. Vermijd ook vage antwoorden. Kom liever met concrete voorbeelden en vaardigheden die nuttig zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

4. Had je ooit een slechte ervaring met een voormalige werkgever?

Voorbeeldantwoord: ‘Nee, als moeilijke situaties zich voordoen, probeer ik zo rustig mogelijk te blijven en dit constructief aan te pakken.’

Het is nooit een goed idee om een vorige werkgever in een slecht daglicht te stellen. Beantwoord deze vraag zo diplomatiek mogelijk en laat het niet draaien om eventuele persoonlijke vetes. Wees wel eerlijk over minpunten.

5. Wat is jouw grootste drijfveer?

Voorbeeldantwoord: ‘Werken op projecten die me interesseren en er erkenning voor krijgen.’

Laat zien dat je motivatie haalt uit verantwoordelijkheid krijgen en concrete resultaten. Zo toon je aan dat de motivatie uit jezelf komt en niet uit externe factoren, zoals de grootte van het bedrijf of het salaris.

6. Vertel eens iets meer over jezelf?

Voorbeeldantwoord: ‘Ik doe regelmatig vrijwilligerswerk en zit in het bestuur van een vereniging.’

Vertel hier meer over je hobby's en passies. Dit is vaak een van de eerste vragen tijdens je sollicitatiegesprek. Deze vraag is vooral bedoeld om een eerste indruk te krijgen van je communicatiestijl en je persoonlijkheid. Je hoeft dan ook niet per se over je carrière te praten, je mag zeker ook wat meer vertellen over je persoonlijke passies. Dit kan dan een mooie opstap zijn naar een eigenschap die je extra wil belichten. Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld, laat zien dat je je graag inzet voor iets waarin je gelooft.

7. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Voorbeeldantwoord: ‘Ik wil mezelf eerst inwerken in deze functie en binnen enkele jaren een expert in het vakgebied zijn.’

Met deze vraag wil de interviewer meer te weten komen over je motivatie en ambitie. Denk na over de uitdagingen die mogelijk gepaard gaan met deze functie en neem die in je antwoord mee.

8. Wanneer beschouw jij jezelf als succesvol?

Voorbeeldantwoord: ‘Wanneer ik de doelstellingen die ik voor mezelf heb gesteld, heb behaald dankzij een goed stappenplan.’ 

Het is geen goed idee om succes al meteen te linken aan salaris en promotie. Dat komt over alsof je alleen werkt voor het geld. Het beste antwoord is er een waarin je je ambitie en gedrevenheid duidelijk laat zien. Vergeet hier niet om een concreet voorbeeld te noemen.

9. Wat waren de minder leuke aspecten van je vorige baan?

Voorbeeldantwoord: ‘Ik vond geen uitdaging meer in mijn vorige baan. Hoewel ik er graag werkte, denk ik dat mijn vaardigheden ergens anders meer vruchten kunnen afwerpen.’

Ook hier is het cruciaal om positief te zijn over je vorige werkgever en vorige baan. Maar, geen enkele baan is perfect, dus zeggen dat er helemaal geen negatieve elementen waren, komt ongeloofwaardig over.

Natuurlijk zijn bovenstaande antwoorden slechts voorbeelden. Stem ze af op wat voor jou persoonlijk van toepassing is. En doe er je voordeel mee!
 
Meer gratis sollicitatietips in je inbox?

Benieuwd naar meer tips?

Meer blogposts...