Afgestudeerd: wat nu? Dit zijn je opties

Geplaatst door Robert Half on 05/09/2019

Diploma op zak? Gefeliciteerd! De fles champagne is nog niet leeg of je staat al voor een van de belangrijkste keuzes van je werkende leven: in welke richting stuur je jouw carrière? Of neem je liever nog even de tijd om er goed over na te denken? Je hoeft natuurlijk niet meteen te beginnen met werken, maar wat dan wel? Om het iets makkelijker te maken: een overzicht van mogelijke vervolgstappen na het binnenhalen van je diploma.

Breng je cv op orde

First things first: update je cv. Die heb je immers nodig wanneer je gaat solliciteren. Hoe beter je je cv aanvult, hoe beter het beeld dat een potentiële werkgever van je krijgt – en dus hoe groter je kans op een sollicitatiegesprek. Zelfs wanneer je nog niet direct op zoek gaat naar een baan, doe je er goed aan je cv alvast aan te pakken – het kan je later een hoop tijd schelen. Lees ook onze blogs over hoe je het beste je talenkennis op papier zet en welke hobby’s je beter niet op je cv kunt vermelden.

Studeer verder

Je studiehonger nog niet gestild? Overweeg dan een postgraduate of een master. Bijkomende studies zijn niet per se nodig om je een goede kans te geven op de arbeidsmarkt, maar in sommige branches kan het wel deuren voor je openen. Informeer je in ieder geval goed en bekijk of het ook financieel kan. Daarbij kun je je tijdens je studies ook al voorbereiden op de arbeidsmarkt door relevante stages of vakantiewerk te doen. En relevante werkervaring kan weer een groot verschil maken bij de zoektocht naar een baan. 

Volg een traineeship

Heb je nog weinig werkervaring kunnen opdoen, maar wil je wel gewoon de huur kunnen betalen? Dan is een traineeship een goede vervolgstap. Bij een traineeship combineer je werken met leren. En daar krijg je vaak ook nog eens prima voor betaald. Tijdens een traineeship krijg je alle aspecten van een bedrijf te zien, waardoor je in een relatief korte tijd ontzettend veel leert én de kans krijgt om uit te zoeken waar jij nu precies in uitblinkt. En het mooie is: na de meeste traineeships kun je vaak gelijk bij dat bedrijf aan de slag.

Pak je koffers

Het is inmiddels bijna een cliché: reizen na je studie. Maar een lange reis biedt wel een mooie kans om nog eens goed na te denken over wat je nu eigenlijk wil. Plus, zodra je eenmaal een vaste baan hebt, is het een stuk lastiger om meerdere maanden vrij te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om een periode van je reis vrijwilligerswerk te gaan doen – dat is meteen een waardevolle toevoeging aan je cv. 

Ga direct aan de slag

Natuurlijk is gewoon gelijk aan de slag gaan ook een optie. Bedrijven staan zeker open voor jonge, gemotiveerde kandidaten. Hou de vacaturesites in de gaten en begin te solliciteren. Maar, het is niet altijd makkelijk om zelf een baan te vinden die je op het lijf is geschreven. Een recruitmentbureau kan je daarbij helpen

Word zelfstandige

Wil je wel aan de slag maar voel je niet veel voor een 9-to-5-baan? Als je een goed idee hebt en de gedrevenheid om er iets van te maken, is zzp’er worden misschien wel iets voor jou. Spreek met mensen uit je kenniskring die voor zichzelf zijn begonnen, doe grondig onderzoek en doe je voordeel met gratis advies voor starters

Vergroot je kansen op een sollicitatiegesprek met een professioneel cv – download onze cv-template.
 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF-bestand
  4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...