10 veelgemaakte fouten op je cv die recruiters niet graag zien

Geplaatst door Robert Half on 05/09/2019

Dos cervezas por favor. Als je in Spanje niet verder komt dan dit, zet dan niet op je cv dat je Spaans spreekt. Het is een van de tien dingen die recruiters niet – maar dan ook echt niet – graag zien op je cv. Ga je binnenkort solliciteren? Voorkom dan de volgende tien fouten op je cv.

1.    Slordige vormgeving

Je cv doorsturen als Word-bestand, verschillende lettertypes of -groottes gebruiken, te creatieve vormgeving voor een vacature die niets met design te maken heeft, een e-mailadres als ‘$kAtertje92@...’. Dit soort dingen maakt je cv slordig. Dat kan je potentiële werkgever vast niet waarderen, en is dus niet goed voor je kansen op een gesprek.

Maak het jezelf makkelijk: download gratis onze cv-template. Dan ben je in ieder geval zeker van een professioneel ogend cv.

2.    Alleen functieomschrijvingen, geen resultaten

Je scoort geen extra punten door gewoon te vermelden waarvoor je betaald werd. Elke werkgever wil en verwacht prestaties van jou. Dat geldt ook voor je toekomstige baas. Omschrijf dus ook wat voor resultaten jij hebt bewerkstelligd bij vorige werkgevers. 

Dus stel, je solliciteert voor de functie van credit controller. Beschrijf dan niet alleen dat je controles uitvoerde op betalingen, maar vertel ook over die optimalisaties die jij hebt doorgevoerd en waarmee late betalingen met de helft zijn afgenomen.

3.    Gedateerde of irrelevante ervaring

Het heeft geen zin om alles waar je ooit je bed voor uitkwam op je cv te zetten. Je potentiële werkgever heeft niet veel zin – noch tijd – om ‘Waar is Wally’ te spelen met je waslijst aan banen. Help hem of haar en hou het bij de ervaringen die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. 

Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel ervaring, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Vermeld dan wat enigszins relevant kan zijn en – vooral – wat je ervan geleerd hebt. Als begeleider van een jongerenkamp leerde je ongetwijfeld leidinggeven, maar net zo goed werken in een team en creatief zijn (met het bedenken van spelletjes bijvoorbeeld).

4.    Gaten in je tijdlijn zonder uitleg

Een paar maanden afwezig zijn van de arbeidsmarkt is geen schande. Het is wel belangrijk dat je dit goed uitlegt. Misschien was je op wereldreis of hielp je een ziek familielid door een moeilijke periode. Wees hier eerlijk over. Zo maak je een betrouwbare indruk. Vermeld in je begeleidende e-mail gerust dat je met plezier uitlegt waarom je een tussenjaar nam.

5.    Een begeleidende e-mail die meer op een roman lijkt

De begeleidende e-mail hou je kort en bondig. Schrijf op een professionele manier kort en duidelijk voor welke functie je solliciteert en haal alleen je sterkste en meest relevante punten aan. Beperk je uitleg tot het noodzakelijke; alle andere relevante informatie staat immers in je cv.

Zo schrijf je een sollicitatiebrief die op de juiste stapel terechtkomt.

6.    Een uitgebreide lijst software die je eigenlijk niet écht kent

‘Uitstekende kennis van Word, Excel en PowerPoint’. Hopelijk kun je dan meer dan een tekst schrijven in Word, een sommetje maken in Excel of een slide dupliceren in PowerPoint. Dat is al een begin, maar noem het dan ‘basiskennis’. Maak je pivot tables, bouw je datamodellen op en werk je met VLOOKUP’s? Dan mag je jezelf een Excel-expert noemen. Zolang je genoeg weet om je staande te houden tijdens een sollicitatiegesprek, zit je goed.

Let op met het beloven van dingen die je niet kunt waarmaken. Als je snel door de mand valt, vraagt die recruiter zich ongetwijfeld af welke skills je allemaal nog meer hebt aangedikt. Dat zal dus nooit een aangenaam gesprek worden.

7.    Inconsistentie met je LinkedIn-profiel

Vroeger was het makkelijker: toen was een update van je cv voldoende om de juiste indruk te maken op een potentiële werkgever. Tegenwoordig is ook je LinkedIn-profiel een belangrijke bron van informatie. Let er dan ook op dat de twee elkaar niet tegenspreken. Je hoeft niet alles letter voor letter over te nemen, maar zorg er wel voor dat data en vaardigheden consistent zijn.

8.    Schrijffouten en te lange zinnen

Het belangrijkste is dat de boodschap overkomt. Maar onderschat de impact van een taalfout op je cv niet. Dt- of schrijffouten op je cv geven aan dat je onzorgvuldig werkt, en dat is natuurlijk geen goede reclame voor jezelf.

Vermijd ook te lange zinnen en dikke blokken tekst. Schrijf kort, actief en laat enkel essentiële woorden staan. Gebruik waar mogelijk bulletpoints. Zo kan de recruiter de belangrijkste informatie snel terugvinden. Bedenk dat hij of zij tientallen cv’s per dag bekijkt, dus maak het gewoon zo makkelijk mogelijk.

9.    Buzzwords en clichés die inhoudelijk niks zeggen

Je maakt geen indruk door jezelf te bestempelen als ‘teamplayer’ en ‘creatieveling’. Deze termen zijn zo veel gebruikt (en misbruikt) dat ze absoluut niets zeggen over wie jij bent. Zeg niet ‘ik heb een vlotte pen’ maar ‘ik schreef twee artikelen per week die gemiddeld duizend keer werden gelezen’. Hoe concreter je profiel, hoe beter.

10.    Verkeerde contactinformatie

‘Zijn er echt mensen die een verkeerd telefoonnummer vermelden of een oud LinkedIn-profiel meesturen?’ Absoluut. Het kost je hooguit één minuut om te controleren of de informatie die je vermeldt, klopt. Neem die moeite en voorkom dat je je kansen op een sollicitatiegesprek verkleint.

Vergroot je kansen op een sollicitatiegesprek met een professioneel cv. Download gratis onze cv-template.
 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF-bestand
  4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek
Tags

Meer blogposts...