Zeven teambuildingactiviteiten voor je retentiebeleid

Geplaatst door Robert Half on 19/08/2019

Regelmatige teambuildingactiviteiten bevorderen het teamgevoel en helpen medewerkers bij de ontwikkeling van hun persoonlijke vaardigheden. Die zijn in de huidige war for talent essentieel om de meest onmisbare werknemers te behouden. Maar hoe doe je dat op een leuke manier? Probeer deze zeven ideeën.

1. Organiseer je eigen spelprogramma

Gebruik het format van een populair spel, bijvoorbeeld een quiz. Ook leuk: maak gebruik van Jenga, waarbij je de blokjes nummert, die op hun beurt corresponderen met een stelling of vraag waar je met het groepje over in discussie gaat. Het liefst verwerk je hier ook weetjes over collega’s in (vraag hier uiteraard wel toestemming voor) – zowel werkgerelateerd als privé. Laat iedere collega van tevoren zijn of haar eigen weetjes of successen doorgeven, zodat je zeker weet dat er geen ongewenste informatie wordt gedeeld.

2. Lunch & learn

Een informele lunch is ideaal om algemene updates, zoals positieve cijfers en statistieken, te delen én een wat creatiever gesprek te voeren. Laat teams op kosten van de zaak ergens uit lunchen gaan of laat een wat luxere lunch op kantoor bezorgen door een cateringbedrijf. Geen budget vanuit het werk? Leg dan eens voor aan medewerkers om omstebeurt bij elkaar te komen eten of barbecueën. Deze momenten kunnen vooral tijdens drukke periodes zeer waardevol zijn. Denk aan de kerstperiode, zomervakantie of bij het starten van een nieuwe medewerker. 

3. Ga op bedrijfsuitje

Tijdens een uitstapje met vrije tijd en groepsactiviteiten groeien collega’s naar elkaar toe. Daarnaast leren ze elkaar ook op persoonlijk vlak beter kennen. Dat heeft daarna op werkgebied ook weer voordelen: ze zullen net een stapje harder voor elkaar lopen. Tip: huur chalets in een natuurpark of een andere groene omgeving die je personeel extra inspireert. Kun je niet zo ver weg vanwege het budget of blijf je liever in de buurt van het kantoor? Bedenk dan een spel in de stad of het dorp waar je kantoor staat, waarbij je je werknemers in een bijzondere samenstelling laat samenwerken.

4. Stimuleer de collectieve creativiteit

Veel teambuildingactiviteiten zijn gericht op het combineren van probleemoplossend denken in een ontspannen sfeer. Laat je collega’s op een associatieve manier denken met een klein spelletje. Deel de groep bijvoorbeeld in in verschillende teams en geef elk team een voorwerp, zoals een paperclip, pen, waterflesje of telefoon. Laat uit elk team omstebeurt één persoon naar voren komen, die op zijn of haar beurt een andere toepassing voor het voorwerp bedenkt dan waar het voor is bedoeld. De betreffende persoon moet het uitbeelden en mag niet praten. De anderen moeten raden om wat voor toepassing het gaat. Opwarmertje vooraf: laat alle collega’s zichzelf in een voorstelrondje voorstellen in combinatie met een associatieopdracht. Vraag bijvoorbeeld ‘als je een dier of vervoersmiddel bent, welke zou je dan zijn en waarom?’ 

5. Speel het Yin en Yang-spel

Een andere activiteit om de communicatie op de werkvloer te verbeteren en het teamgevoel te versterken, is het Yin en Yang-spel. Vraag de werknemers om allemaal een veelvoorkomend duo te bedenken, zoals Bassie en Adriaan, peper en zout of Yin en Yang. Laat ze hun items ook de afzonderlijke duo’s – op aparte papiertjes of post-its schrijven en plak op ieders rug een papiertje, maar zorg ervoor dat niemand zijn eigen papiertje te zien krijgt. Om erachter te komen welk voorwerp of persoon iedereen op zijn of haar eigen rug heeft staan, moeten deelnemers door elkaar lopen en elkaar gesloten vragen stellen, waar de ander alleen ja of nee op mag antwoorden. Van alle teambuildingactiviteiten in deze lijst, is dit degene die de minste voorbereidingstijd kost. Ideaal dus voor leidinggevenden met weinig tijd.

6. Maak een hindernissenparcours

Goed weer? Dat is ideaal voor een teambuildingoefening die het onderlinge vertrouwen en de communicatie in het team versterkt. Ga naar een open terrein en vul dit met hindernissen – denk aan lege waterflessen, stoelen of andere objecten. Verdeel de groep in duo’s en blinddoek een van de twee. De werknemer met blinddoek moet proberen het hindernissenparcours te voltooien zonder de voorwerpen te raken. De ander moet – zoals je waarschijnlijk al zag aankomen – zijn geblinddoekte partner met instructies naar de andere kant leiden. Om het wat competitiever te maken, kun je een wedstrijd tussen de duo’s organiseren. Ze kunnen dan bijvoorbeeld punten verliezen door elke hindernis die ze raken. Zorg er wel voor dat de veiligheid altijd gewaarborgd blijft.

7. Bouw samen een brug of toren

Zitten de werknemers ver van elkaar en kunnen ze wel wat verbinding gebruiken? Letterlijk en figuurlijk dus. Een activiteit met de focus op structuur kan helpen om hun communicatievaardigheden te versterken. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een brug of toren. Verdeel de groep eerst in teams van drie of vier personen. Voorzie hen van ‘bouwmateriaal’, zoals draad, kranten, marshmallows, wc-rolletjes en ijsstokjes. Geef aan wat ze moeten bouwen – bijvoorbeeld een brug of een toren – en geef verder de volledige vrijheid van hoe ze dit kunnen doen. Leg een tijdslimiet op en start de klok. Terwijl ze bouwen, moeten de medewerkers efficiënt met elkaar communiceren als ze een goed resultaat willen behalen. Zodra de tijd om is, moet er een winnend groepje worden bepaald. Lijken een aantal resultaten op elkaar qua hoe ‘af’ ze zijn? Dan kun je de structuren testen door er bijvoorbeeld steeds meer gewicht op te leggen. De stevigste toren of brug wint.

Het allerbelangrijkste: visie

Voor welke teambuildingactiviteiten je ook kiest, stel van tevoren duidelijke doelen op. Overweeg om het team zelf mee te laten beslissen in het bepalen van de doelstellingen. Want als ze input mogen geven, voelen ze zich waarschijnlijk veel meer betrokken. Na een tijdje zul je merken wat je medewerkers motiveert. Op dat moment kun je alvast activiteiten gaan inplannen, zodat de teams betrokken en actief blijven. Deze activiteiten maken deel uit van je bedrijfscultuur en helpen de retentie te bevorderen.

Meer weten over wat je als werkgever kunt doen aan medewerkersretentie?

Meer blogposts...