Waarom werkgevers het bieden van flexibiliteit op nummer één moeten zetten

Geplaatst door Robert Half on 18/10/2022
Geschatte leestijd: 3 minuten

Waarom werkgevers het bieden van flexibiliteit op nummer één moeten zetten

  1. Bedrijven ontdekken de voordelen van flexibiliteit
  2. Een nieuw palet van flexibiliteit
  3. Blik op de toekomst: hoe nu verder?

De mogelijkheid om deels thuis te werken en zelf je werktijden in te delen, behoort tegenwoordig tot het algemene verwachtingspatroon van Nederlandse werknemers. Om meer werknemers te behouden en aan te trekken, gaan bedrijven daarom steeds vaker op zoek naar andere vormen van flexibiliteit, zoals een vierdaagse werkweek of de mogelijkheid om meer vakantiedagen op te bouwen.

Nu veel werknemers tijdens de coronacrisis hebben kunnen proeven aan een betere werk-privébalans, zijn ze ook nu steeds meer op zoek naar manieren om deze twee werelden nóg beter op elkaar af te stemmen. Bedrijven die nieuw talent zoeken en hun huidige talent willen behouden, hebben daarom meer dan ooit een duidelijk gedefinieerd beleid nodig rondom flexibel werken. De arbeidsmarkt en de samenleving als geheel zijn veranderd: werknemers deinzen er niet meer voor terug om verder te kijken wanneer het bedrijf niet tegemoet komt aan hun flexibiliteits-eisen.

Bedrijven ontdekken de voordelen van flexibiliteit

Waar flexibiliteit vroeger bij de meeste bedrijven op een laag pitje stond, kan het tegenwoordig voor veel (nieuwe) werknemers de doorslaggevende factor zijn om wel of niet een handtekening onder hun contract te zetten. Als er bijvoorbeeld te weinig flexibiliteit in een vacature naar voren komt, kan dat al direct een dealbreaker zijn voor een werkzoekende. Maar niet alleen werknemers, ook werkgevers ontdekken steeds vaker de voordelen van een meer flexibel beleid. Zo heeft de mogelijkheid om deels thuis te werken een positief effect op de loyaliteit, productiviteit en motivatie van personeel. Daarbij maakt het bedrijven ook aantrekkelijker in de war of talent: werknemers kiezen eerder voor een bedrijf waarbij het mogelijk is om deels thuis te werken.

Toch verschilt de flexibiliteit die werknemers krijgen van bedrijf tot bedrijf. Sommige bedrijven blijven vasthouden aan het oude en eisen van hun personeel dat ze op een meer regelmatige basis op kantoor komen werken. Zij geven daarbij aan dat het moeilijker is om op afstand in te schatten of werknemers nog tevreden zijn en geven de voorkeur aan face-to-face-meetings. Ook vinden ze het lastig om met hybride werken de vooruitgang van startende werknemers te peilen. Toch zullen ook deze bedrijven hun beleid wat betreft flexibiliteit onder de loep moeten nemen om competitief te blijven in de arbeidsmarkt.

Een nieuw palet van flexibiliteit

Naast de al meer bekende vormen van flexibiliteit, zoals deels thuiswerken en je uren zelf indelen, gaan inmiddels steeds meer bedrijven op zoek naar nieuwe manieren om hun werknemers tegemoet te komen. De mogelijkheid om extra verlofdagen op te nemen in compensatie voor overuren of de optie tot het opnemen van aanvullen verlofdagen, komen steeds vaker voor als nieuwe vorm van flexibiliteit. Daarnaast winnen een aantal ideeën langzaam aan populariteit, zoals langere werkdagen in ruil voor meer vakantiedagen of de vierdaagse werkweek. Bij deze twee draaien werknemers vaak iets meer uren dan de gebruikelijke acht uur per dag, waardoor ze wel hun fulltime contract behouden.

Blik op de toekomst: hoe nu verder?

Bedrijven die een goede balans bieden tussen werk en privé hebben sowieso een streepje voor op andere bedrijven. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is dit eerder een ultieme must dan iets om op de lange baan te schuiven. Gelukkig zien veel Nederlandse bedrijven de urgentie hiervan ook in: meer dan de helft houdt inmiddels al een hybride werkvorm aan. De verwachting voor de nabije toekomst is dan ook dat nog meer bedrijven de hybride werkvorm zullen omarmen. Hiermee profiteren niet alleen werknemers van een betere verhouding tussen hun werk- en privéleven, maar ervaren op hun beurt ook werkgevers de voordelen doordat ze meer blije, productieve, gemotiveerde en loyale werknemers in huis hebben.

Benieuwd naar de laatste trends rond flexibiliteit in 2023? Raadpleeg de Salarisgids van Robert Half.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat je een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of jouw loopbaan vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met kantoren in Amsterdam en Rotterdam, en kan jouw helpen waar en wanneer je dat nodig hebt.

Meer blogposts...