Je werknemers waarderen, maar dan op afstand

Geplaatst door Robert Half on 04/03/2021

Weet je nog, die stickers die je vroeger van de juf kreeg als je iets heel goed had gedaan? En vooral: hoe fijn dat voelde? Het is niet dat we daar als volwassenen geen behoefte meer aan hebben. Sterker nog, uit verschillende onderzoeken blijkt dat werknemers die regelmatig waardering krijgen van hun leidinggevende zich meer betrokken voelen en minder ziekteverzuim vertonen. En dat geldt ook – of misschien wel júíst – in coronatijd. Maar hoe pak je dat aan als je je team nauwelijks meer face to face ziet? En als je door bezuinigingen veel minder budget beschikbaar hebt? Wij geven tips om op afstand je waardering naar je medewerkers uit te spreken. En we zetten een aantal valkuilen op een rij.

Zo spreek je je waardering uit

Schrijf met de hand

Natuurlijk is het belangrijk om verbaal complimenten uit te delen, bijvoorbeeld tijdens een gesprek via Teams of Zoom. Maar in deze tijd van online communicatie is een handgeschreven bedankje via de post misschien nog wel waardevoller. Hiermee toon je aan dat je echt tijd in diegene hebt gestoken, waardoor je waardering nog beter overkomt.

Zorg dat anderen het ook weten

Ben je geneigd meestal complimenten te geven in een telefonisch een-op-eengesprek, via de mail of een chatbericht? Overweeg dan ook eens iemand in het zonnetje te zetten tijdens een online vergadering met het hele team. Grote kans dat diegene dan ook van zijn collega’s waardering krijgt.

Plan bewust tijd in

Als je je waardering aan een heel team wil uitspreken, bijvoorbeeld na succesvolle afronding van een groot project, plan dan speciaal daarvoor een online vergadering in. Zo laat je zien dat je veel waarde hecht aan hun inzet en prestaties – je hebt er immers bewust tijd voor vrijgemaakt in je drukke agenda.

Blijf extraatjes geven

Een financiële beloning is misschien nog wel de meest effectieve vorm van waardering. Maar als je budget dat niet toelaat, zijn andere extraatjes een mooi alternatief. Bied je normaal gesproken al van dit soort secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals gratis lunch of toegang tot een sportruimte op kantoor? Stuur je werknemers dan eens een lunchpakket of geef ze een vergoeding om bij hun lokale sportschool te gaan trainen. Een ander idee is om een bos bloemen te sturen om hun werkplek thuis op te fleuren.

Lees ook: 30 creatieve ideeën om medewerkers te motiveren

Voorkom deze valkuilen

Houd het in proportie

De vorm waarin je je waardering laat blijken, moet wel in verhouding staan tot de prestatie. Als iemand bijvoorbeeld zijn of haar vijfjarig jubileum viert, mag daar wel iets meer tegenover staan dan een mailtje met een felicitatie. Zorg dat de vorm van je waardering aantoont hoe belangrijk je het vindt wat diegene behaald heeft. Wees concreet Een uitspraak als ‘Goed gedaan!’ zegt niet zoveel. Een compliment is veel krachtiger als je benadrukt wát die werknemer dan zo goed heeft gedaan. Bovendien zet je diegene makkelijker aan om hetzelfde in de toekomst weer te doen. Zeg dus niet: ‘Goed rapport heb je gemaakt’, maar: ‘Je argumentatie in dat rapport vond ik heel krachtig en overtuigend’.

Lees ook: Complimenten geven aan werknemers: zo doe je dat

Trek mensen niet voor

Houd goed in de gaten wie wat presteert. Er zijn altijd mensen die meer op de voorgrond treden en van wie het werk dus misschien beter zichtbaar is. Maar vergeet zeker degenen niet die achter de schermen veel werk verrichten en daardoor net zo onmisbaar zijn. Uiteindelijk is er niets erger dan iemand een compliment geven voor iets wat een ander gedaan heeft. En tot slot een bonustip. Het is op dit moment in veel sectoren heel lastig om echt goede mensen te vinden. Nóg een reden dus, om het toptalent in jouw team binnen te houden. Het laatste wat je wil, is deze werknemers verliezen aan de concurrent omdat je niet genoeg hebt laten zien ze te waarderen.

Wil je onze tips over effectief leiderschap ook in je mailbox?

Meer blogposts...