De voor- en nadelen van loontransparantie voor je bedrijf

Geplaatst door Robert Half on 08/01/2019

Bedrijfscultuur, flexibele uren, een opleidingsbudget … Het speelt allemaal mee bij de keuze voor een nieuwe werkgever. Maar laten we er geen doekjes om winden – vaak blijft salaris de doorslaggevende factor. Iedereen moet immers zijn rekeningen betalen.

Het spreekt dan ook voor zich dat salaris een onderwerp is dat leeft op de werkvloer. Zeker wanneer collega’s met dezelfde functie van elkaar vermoeden dat ze minder betaald krijgen dan de ander. Dat heeft invloed op hun motivatie en dus op de prestaties van je werknemers. Aan de andere kant doen ze misschien juist net meer hun best wanneer ze weten dat ze een prima salaris hebben.

Sommige bedrijven kiezen er bewust voor om hun personeel inzicht te geven in de lonen van hun collega’s. Sommige werkgevers doen dat gedeeltelijk, andere volledig. Aan die zogenaamde loontransparantie kleven nadelen, maar ook voordelen. 

Geen transparantie

Veel werknemers voelen zich er goed dat bij dat alleen zijzelf en hun werkgever weten hoeveel er elke maand op hun rekening verschijnt.

Voordelen

•    Werknemers voelen zich meer op hun gemak omdat ze het gevoel hebben dat hun privacy beschermd is.
•    Je betaalt elke werknemer op maat, op basis van vaardigheden, ervaring en prestaties.

Nadelen

•    Werknemers kunnen twijfelen of ze wel genoeg verdienen en hierdoor – al dan niet bewust – minder hun best doen.
•    Er kan onjuiste informatie over salaris de ronde doen. Zijn er grote verschillen en komt iemand dat op een of andere manier te weten, dan kan dat voor interne problemen zorgen.
•    Salarisonderhandeling is moeilijker wanneer de kandidaat niet weet wat een gangbaar salaris is.

Houd er rekening mee dat gevoelige informatie vaak toch op een of andere manier bekend wordt. Bij grote verschillen in salaris kan dat voor problemen zorgen. De vraag is dan of het probleem bij de ongelijke lonen ligt, of bij het gebrek aan transparantie erover.

Gedeeltelijke transparantie

Je kunt er ook voor kiezen om salaris gedeeltelijk transparant te maken. We spreken dan over loonschalen in plaats van concrete bedragen.

Voordelen

•    Zijn er collega’s die eigenlijk beter presteren dan hun teamgenoten maar hetzelfde verdienen? Dan kun je ze zonder veel ophef opslag geven.
•    Dat geldt ook wanneer je iemand aanneemt. Je hebt meer middelen om een kandidaat te overtuigen met wat extra’s.

Nadelen

•    Sommige kandidaten zullen bij de salarisonderhandeling meteen op de hoogste regionen van de loonschaal mikken.
•    Mensen kunnen nog steeds vermoeden dat hun collega met dezelfde functie meer verdient en zich daarom niet voor honderd procent inzetten.

Volledige transparantie

Het komt niet veel voor, maar er zijn bedrijven die werknemers de mogelijkheid geven precies te weten wat hun collega’s verdienen. Soms verspreidt die informatie zich zelfs tot buiten het bedrijf.

Voordelen

•    Geen foute informatie of roddels binnen teams.
•    Je creëert geen situaties waarbij de lonen van mensen met dezelfde taken en verantwoordelijkheden sterk verschillen.
•    Weten wat hogere functies verdienen kan medewerkers op een lager niveau motiveren om een tandje bij te zetten.
•    Het maakt salarisonderhandelingen veel eenvoudiger.

Nadelen

•    Er kunnen situaties voorkomen waarbij iemand die al lang bij het bedrijf werkt en veel ervaring heeft hetzelfde verdient als iemand die net begint, wat niet altijd in goede aarde zal vallen.
•    Iemand die harder werkt of over meer ontwikkelde vaardigheden beschikt, zal misschien meer verdienen dan iemand in dezelfde loonschaal die niet méér doet dan van hem of haar verwacht wordt. Hier moet je dus indien nodig bijsturen (de minder presterende collega op het matje roepen of de hardwerkende medewerker belonen).

Volledige transparantie is dus zeker het overwegen waard. Maar welke mate van transparantie het meest geschikt is, verschilt natuurlijk per bedrijf. Ga dus zorgvuldig na of jouw werknemers écht zouden profiteren van loontransparantie.

Wil je alles weten over de laatste salaristrends, of ben je benieuwd wat je je werknemers zou moeten betalen? Ontdek dan gratis onze Salarisgids.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...