De 5 meest gemaakte fouten tijdens het werving- en selectieproces

Geplaatst door Robert Half on 14/01/2019

Het zoeken naar en selecteren van de juiste kandidaten voor een vacature is een tijdrovend en kostbaar proces. Je wilt een gekwalificeerde sollicitant, die goed in je team past en enthousiast is over je bedrijf. Een ingewikkelde taak, die veel druk legt op het werving- en selectieproces – sowieso al een uitdagend traject. Je zult ook maar weinig bedrijven treffen die nog nooit een steek hebben laten vallen bij het aannemen van nieuw personeel. Om te voorkomen dat jij in dezelfde valkuil trapt, zetten we de vijf meest gemaakte fouten tijdens het werving- en selectieproces op een rij.

1. Aannemen en achterover leunen

Na een periode van sollicitatiebrieven lezen, telefonische interviews, het checken van referenties en het voeren van gesprekken heb je de perfecte kandidaat gevonden. Alle afspraken zijn rond, het enige dat rest voor de kandidaat is het afmaken van de opzegtermijn bij zijn of haar huidige werkgever. Nu kun je rustig afwachten tot je nieuwe werknemer begint, toch? Fout. Misschien heeft je toekomstige personeelslid wel meerdere sollicitaties lopen én al verschillende aanbiedingen ontvangen. En misschien wordt je sollicitant benaderd door recruiters met een nog beter aanbod. Wanneer je de gehele opzegmaand niets laat horen, dan is de kans aanwezig dat je kandidaat voor je neus weggekaapt wordt. Houd contact met je toekomstige werknemer. Nodig hem of haar bijvoorbeeld uit voor een brainstormsessie of de vrijdagmiddagborrel, stuur vast wat informatie om door te lezen of organiseer een kennismakingslunch.

2. Feedback van sollicitanten negeren

Net zoals sollicitanten na een afwijzing feedback aan jou vragen, kun jij op jouw beurt hen ook bevragen over de gehele procedure. De feedback is niet altijd slecht en de suggesties zijn niet altijd onuitvoerbaar. Opbouwende kritiek kan bijdragen aan een verbetering van je proces, mits je uiteraard iets met de feedback doet en deze niet naast je neerlegt.

3. Afwijzen = vergeten

Je hebt je droomkandidaat gevonden, en de overige sollicitanten afgewezen. Vraag de kandidaten die een goede indruk maakten of je hun gegevens mag bewaren en later contact met hen mag opnemen. Ze zijn misschien geen goede match voor de openstaande functie, maar op een later moment of in een andere functie kunnen ze een goede aanvulling zijn voor je bedrijf. Link met hen op LinkedIn en drink over een paar maanden nog eens een kopje koffie.

4. Onrealistische eisen stellen

Een vlotte jonge werknemer, met minstens tien jaar werkervaring, WO-werk- en denkniveau, die zes talen spreekt en voor tweeduizend euro bruto veertig uur per week werkt. Soms stellen bedrijven onrealistische verwachtingen aan een nieuwe collega. Wanneer een recruiter aan deze eisen probeert te voldoen, wordt het een erg lang en frustrerend wervingsproces. De recruiter is expert op het gebied van werving en selectie, de HR-manager kent alle ins en outs van het bedrijf. Samen moeten zij tot een realistisch profiel komen, hiervoor is veel en efficiënte communicatie nodig. Daarnaast is het belangrijk dat recruiter en HR-manager kandidaten niet alleen selecteren op skills en competenties. Een goede match met de rest van het team én de bedrijfscultuur zijn minstens zo belangrijk.

5. Vasthouden aan een gestandaardiseerd proces

Een standaardproces kan erg handig zijn wanneer je grote hoeveelheden vacatures plaatst. Een dergelijk proces is gestructureerd, hierdoor zorgt het vaak voor een positieve ervaring bij sollicitanten. Zorg er wel voor dat je proces goed onderhouden en flexibel is, anders kan het behoorlijk averechts gaan werken. Maak het proces vooral niet te lang; 49 procent van de HR-managers verloor al een goede kandidaat aan een andere werkgever, simpelweg omdat de time to hire te lang was. Roep bij het inrichten van het proces dan ook vooral de hulp van recruiters in. Zo bespaar je een hoop tijd en laat je een goede indruk achter bij potentiële werknemers.

Met deze tips creëer je een soepel en goedlopend werving- en selectieproces. Goed voor je bedrijf én voor sollicitanten; een echte win-win. 

Heb je een topkandidaat gevonden, maar ben je onzeker over wat je hem of haar moet aanbieden? Onze Salarisgids biedt uitkomst. 

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...