5 manieren om personeel te behouden met een beperkt budget

Geplaatst door Robert Half on 06/02/2019

In de war for talent doen bedrijven er alles aan om toptalent te behouden. Vaak met een financiële beloning, zoals een salarisverhoging of een bonus bij goede prestaties. Maar wat als je daar echt geen budget voor hebt? Wat kun je dan doen voor een goede retentiestrategie?

1. Mentorschap introduceren

Een goed begin is het halve werk, dus begin bij nieuwkomers in je bedrijf al met je retentiestrategie. Laat ze zich welkom voelen door ze te koppelen aan een mentor – iemand die al langere tijd bij je in dienst is. Deze ervaren medewerker kan al zijn tips & tricks overdragen en fungeren als klankbord. Zo heeft de nieuweling altijd iemand bij wie hij of zij terechtkan en loop je niet het risico dat zo iemand zich verloren voelt in een onbekende omgeving.

2. Altijd weten wat er speelt

Communicatie is het toverwoord om personeel tevreden te houden. Als je geen idee hebt van wat er omgaat in de hoofden van je medewerkers, kun je ook niet ingrijpen wanneer negativiteit de kop opsteekt. Op het moment dat de ontslagbrief op je bureau ligt, is het te laat. Peil dus regelmatig de stemming in je team. Vraag proactief waar mensen tegenaanlopen en bied een luisterend oor als iemand zijn of haar hart wil luchten. Hiervoor kun je maandelijkse gesprekken inplannen, maar een medewerkersonderzoek is ook een idee. Dat biedt je personeel namelijk de mogelijkheid anoniem te reageren. Zo kom je misschien nog wel dieper liggende problemen op het spoor.

3. Exitgesprekken voeren

Als er dan toch iemand vertrekt, dan kun je er maar beter het beste van maken. Deze persoon kan waardevolle feedback leveren. Wie je bedrijf verlaat, heeft immers niks meer te verliezen. Grote kans dat hij of zij nét iets meer vertelt dan collega’s die achterblijven. Steek dus zeker tijd in een exitgesprek en achterhaal de redenen voor vertrek. Is er een trend te ontdekken in de antwoorden die je krijgt? Pak die punten dan onmiddellijk aan.

4. En plein public je waardering uitspreken

Elke manager zou van het geven van complimenten zijn tweede natuur moeten maken. Erkenning zorgt ervoor dat iemand zich gewaardeerd voelt, wat leidt tot een betere sfeer op de werkvloer. Maak er dus een gewoonte van medewerkers in het zonnetje te zetten na een bijzondere prestatie. Nog beter werkt het om dit ten overstaan van anderen te doen en te laten zien hoe deze prestatie heeft bijgedragen aan het succes van de organisatie. Maar houd wel in de gaten dat je medewerkers niet voortrekt.

5. Je bedrijf het leukste van allemaal maken

Uiteindelijk moet het ook gewoon leuk zijn om bij jouw bedrijf te werken. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten. Zorg bijvoorbeeld voor een goede werk-privébalans door flexibele werktijden aan te bieden en overwerk te compenseren met een ochtend uitslapen. Of investeer eenmalig in een pingpongtafel, een spelcomputer of iets anders waarmee medewerkers zich gezamenlijk even kunnen ontspannen. En vergeet niet om successen te vieren – een simpele taart is alles wat je nodig hebt.

Welke maatregelen je ook neemt voor je retentiestrategie (misschien wel allemaal!), een marktconform salaris is wel een minimale vereiste. Wat je dan precies moet bieden? Raadpleeg onze Salarisgids.

Of je nu personeel wilt werven of een carrièreswitch overweegt, de Robert Half Salarisgids 2020 bevat alle informatie die je nodig hebt om goed geïnformeerd de volgende stap te zetten. Van loonschalen en de meest recente secundaire arbeidsvoorwaarden tot recruitmenttrends en informatie over een marktconform salaris: onze Salarisgids heeft het allemaal.

money icon
Wat is een marktconform salaris in jouw sector?

In de Salarisgids vind je wat het marktconform salaris is van de honderd meest gangbare functies binnen finance en accounting en administratieve ondersteuning.

monitor icon
Ontdek de laatste trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over de laatste recruitmenttrends, waaronder de gevolgen van de hoge vacaturegraad, de war for talent en de digitalisering, en hoe je je hierop voorbereidt.

chart icon
Lees meer over veelgevraagde vaardigheden

Wat zijn de meest gevraagde profielen en de daarbij horende technische competenties en soft skills? Voor elk gespecialiseerd domein geven we een overzicht van de skills waar de meest gewilde profielen over moeten beschikken.

Stuur me de Salarisgids

Gelieve je voornaam in te vullen.

Gelieve je achternaam in te vullen.

Gelieve je e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.

Gelieve de gezochte functie in te vullen.

Gelieve je bedrijf in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Gelieve je huidige functie in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Lees en aanvaard de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring.

Meer blogposts...