5 manieren om personeel te behouden met een beperkt budget

Geplaatst door Robert Half on 06/02/2019

In de war for talent doen bedrijven er alles aan om toptalent te behouden. Vaak met een financiële beloning, zoals een salarisverhoging of een bonus bij goede prestaties. Maar wat als je daar echt geen budget voor hebt? Wat kun je dan doen voor een goede retentiestrategie?

1. Mentorschap introduceren

Een goed begin is het halve werk, dus begin bij nieuwkomers in je bedrijf al met je retentiestrategie. Laat ze zich welkom voelen door ze te koppelen aan een mentor – iemand die al langere tijd bij je in dienst is. Deze ervaren medewerker kan al zijn tips & tricks overdragen en fungeren als klankbord. Zo heeft de nieuweling altijd iemand bij wie hij of zij terechtkan en loop je niet het risico dat zo iemand zich verloren voelt in een onbekende omgeving.

2. Altijd weten wat er speelt

Communicatie is het toverwoord om personeel tevreden te houden. Als je geen idee hebt van wat er omgaat in de hoofden van je medewerkers, kun je ook niet ingrijpen wanneer negativiteit de kop opsteekt. Op het moment dat de ontslagbrief op je bureau ligt, is het te laat. Peil dus regelmatig de stemming in je team. Vraag proactief waar mensen tegenaanlopen en bied een luisterend oor als iemand zijn of haar hart wil luchten. Hiervoor kun je maandelijkse gesprekken inplannen, maar een medewerkersonderzoek is ook een idee. Dat biedt je personeel namelijk de mogelijkheid anoniem te reageren. Zo kom je misschien nog wel dieper liggende problemen op het spoor.

3. Exitgesprekken voeren

Als er dan toch iemand vertrekt, dan kun je er maar beter het beste van maken. Deze persoon kan waardevolle feedback leveren. Wie je bedrijf verlaat, heeft immers niks meer te verliezen. Grote kans dat hij of zij nét iets meer vertelt dan collega’s die achterblijven. Steek dus zeker tijd in een exitgesprek en achterhaal de redenen voor vertrek. Is er een trend te ontdekken in de antwoorden die je krijgt? Pak die punten dan onmiddellijk aan.

4. En plein public je waardering uitspreken

Elke manager zou van het geven van complimenten zijn tweede natuur moeten maken. Erkenning zorgt ervoor dat iemand zich gewaardeerd voelt, wat leidt tot een betere sfeer op de werkvloer. Maak er dus een gewoonte van medewerkers in het zonnetje te zetten na een bijzondere prestatie. Nog beter werkt het om dit ten overstaan van anderen te doen en te laten zien hoe deze prestatie heeft bijgedragen aan het succes van de organisatie. Maar houd wel in de gaten dat je medewerkers niet voortrekt.

5. Je bedrijf het leukste van allemaal maken

Uiteindelijk moet het ook gewoon leuk zijn om bij jouw bedrijf te werken. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten. Zorg bijvoorbeeld voor een goede werk-privébalans door flexibele werktijden aan te bieden en overwerk te compenseren met een ochtend uitslapen. Of investeer eenmalig in een pingpongtafel, een spelcomputer of iets anders waarmee medewerkers zich gezamenlijk even kunnen ontspannen. En vergeet niet om successen te vieren – een simpele taart is alles wat je nodig hebt.

Welke maatregelen je ook neemt voor je retentiestrategie (misschien wel allemaal!), een marktconform salaris is wel een minimale vereiste. Wat je dan precies moet bieden? Raadpleeg onze Salarisgids.

Over de Salarisgids

Robert Half voert jaarlijks onderzoek naar de lonen en de trends op de arbeidsmarkt. In deze onafhankelijke survey worden 1.800 CFO’s, CIO’s en General Hiring Managers bevraagd in Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Brazilië.

De cijfers uit dit onderzoek vormen de basis voor onze Salarisgids. Die omvat de belangrijkste salaristrends en tendensen op de arbeidsmarkt in administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management. Ontdek er alle cijfers die lonen.

Meer blogposts...