5 aandachtspunten bij je zoektocht naar financieel talent

Geplaatst door Robert Half on 25/03/2019

Het is niet makkelijk om de juiste financiële profielen te vinden, want laten dat nou juist de mensen zijn die op de huidige arbeidsmarkt erg gewild zijn. Ben je op zoek naar een nieuwe medewerker met ervaring in finance? Houd dan rekening met deze vijf aandachtspunten.

1. Maak een duidelijk profiel

Professionals met een specifieke expertise, zoals financiële analyse of accounting, zijn dun gezaaid. Maak dus eerst een duidelijk profiel voordat je een vacature online zet en extern communiceert. Welk type medewerker heb je precies nodig? Over welke specifieke competenties moet hij of zij beschikken? Wat zijn de ‘need-to-have’ en de ‘nice-to-have’ vaardigheden: niche-expertise of misschien wel commerciële en communicatieve vaardigheden? Met een gerichte profielomschrijving heb je meer kans om sneller de geschikte kandidaat te vinden.

2. Creëer de juiste verwachtingen

De gewenste kandidaat aannemen is één, die werknemer behouden een tweede. Daarom is het belangrijk dat de verwachtingen van je nieuwe medewerker overeenkomen met de functie die je aanbiedt. De financiële sector kenmerkt zich door unieke functies, elk met hun eigen kenmerken en duidelijk afgebakende takenpakketten, zoals CFO, financial controller, business analist, accounting manager, financieel manager en interne auditor. Communiceer dus duidelijk over de functieomschrijving en het takenpakket. Zo voorkom je dat een nieuwe medewerker snel op zijn functie uitgekeken raakt en op zoek gaat naar iets anders.

3. Bespaar tijd en middelen

Werving- en selectiebureaus beschikken vaak over een netwerk van financiële professionals. Hiermee zijn zij in staat sneller geschikte kandidaten te selecteren. Bovendien hebben ze de expertise om kandidaten intensief te screenen en door te lichten. Met competentiegerichte interviews en testen nemen ze je de eerste selecties uit handen. Het selectieproces uitbesteden bespaart je dus veel tijd en middelen.

4. Bied passende arbeidsvoorwaarden

Een aantrekkelijk salaris is voor veel werknemers cruciaal in hun zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Ook in finance speelt dit een grote rol, want doordat financiële profielen zo gewild zijn, krijgen potentiële topkandidaten vaak meerdere aanbiedingen. Onthoud wel dat veel werkzoekenden verder kijken dan alleen het salaris – ook bijvoorbeeld een goede balans tussen werk en privé is geliefd. Zorg dus dat je een passend pakket aan arbeidsvoorwaarden biedt.

5. Zorg voor voldoende doorgroeimogelijkheden

Net zo belangrijk als een passende beloning zijn doorgroeimogelijkheden. Zeker in een sector met veel carrièrepotentieel is het belangrijk dat je je financieel talent alle kansen geeft en daarbij zoveel mogelijk rekening houdt met persoonlijke wensen. Vergeet ook niet: tevreden werknemers die over meer kennis en vaardigheden beschikken, komen je organisatie altijd ten goede.

Meer tips ontvangen?

Meer blogposts...