Is jouw personeelsbeleid klaar voor de toekomst?

Geplaatst door Robert Half on 26/11/2018

Ben jij helemaal voorbereid op de ups and downs van de sector? Er zijn verschillende trends die de arbeidsmarkt volgend jaar flink zullen (blijven) beïnvloeden. Trends waar je het beste op kunt anticiperen en je personeelsbeleid op kunt aanpassen. Dat begint altijd met de vraag: heb ik genoeg mensen in dienst om mijn doelstellingen te behalen? En die vraag kan niet zomaar met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord worden. In dit blog bespreken we aan de hand van twee scenario’s waar de valkuilen zitten en vertellen we je welke stappen je wellicht nog moet nemen.

Scenario 1: je bent volledig bemand

Je hebt genoeg mensen in dienst om je doelstellingen te realiseren en je personeelsbeleid is volledig op orde. Mooi, maar toch zijn er nog een aantal overwegingen die je moet maken. 

Hoe snel kan je bedrijf zich aanpassen aan onvoorziene uitdagingen?

Wat als de omstandigheden of je prioriteiten plotseling veranderen? Denk hierbij aan het wegvallen van een onmisbare werknemer of het veranderen van de arbeidsmarkt. Er zijn veel factoren die bepalen waarom werknemers vertrekken, zeker in de huidige arbeidsmarkt. Anticipeer daar dus op.

Heb je de juiste vaardigheden op de juiste plaats?

Dat je genoeg mensen in dienst hebt, betekent niet automatisch dat zij zich op de juiste plaats bevinden. Bedenk dus wat je doelstellingen zijn en hoeveel mensen je hiervoor nodig hebt. Over het algemeen geldt: hoe belangrijker de doelstelling, hoe meer mensen.

Bereid jezelf nu alvast voor op de mogelijkheid dat je mensen moet verschuiven of extra personeel moet aannemen. Bijvoorbeeld als je huidige personeel niet over de juiste vaardigheden beschikt om je gestelde doelen te behalen. En dat doorschuiven kan nog meer voordelen bieden: het biedt werknemers een uitdaging en brengt eventuele doorgroeimogelijkheden aan het licht.

Het is dus verstandig om een deel van het HR-budget vrij te houden voor eventuele wijzigingen. Zet bijvoorbeeld een bepaald bedrag opzij om zo nodig tijdelijke krachten in dienst te nemen.

Scenario 2: Je bent van plan volgend jaar mensen aan te nemen

Als je op dit moment niet genoeg mensen in dienst hebt om je doelstellingen te realiseren, is er werk aan de winkel. Zeker in de huidige arbeidsmarkt kan het samenstellen van een goed personeelsbestand nogal wat voeten in de aarde hebben. Een aantal vragen zijn belangrijk om te stellen.

Hoe snel heb je iemand nodig? 

De war for talent is in volle gang, en er is veel vraag naar topkandidaten. Het kan dan ook weken duren voor je iemand vindt. Begin dus op tijd met de zoektocht. En, niet onbelangrijk: steek tijd en moeite in het opstellen van een goede vacaturetekst. Zo vergroot je de kans dat geschikte kandidaten solliciteren.

Hoe snel kun je iemand aannemen?

Een belangrijke stap in je personeelsbeleid is om de tafel te gaan zitten met de beslissingsmakers van het bedrijf. Zorg ervoor dat je alles wat nodig is om de zoektocht te beginnen – en snel stappen te kunnen nemen als je iemand vindt – met hen afstemt. Bespreek zowel de prioriteiten als het aantal mensen en salarisverwachtingen, startdata, etc. Door dit alles van tevoren duidelijk op papier te hebben, versnel je het wervingsproces aanzienlijk.

Welke factoren maken het werving- en selectieproces lastiger?

Breng alle factoren die het proces in de weg kunnen zitten in kaart. Hoe groot is de groep kandidaten waarnaar je zoekt? Hoeveel vraag is er naar deze mensen? Hoe intensief is de opleiding die ze nodig hebben? Denk ook na over het mogelijke gevraagde salaris of populaire secundaire arbeidsvoorwaarden. Wees bereid om net dat schepje erbovenop te doen, om zo je concurrentie achter je te laten.

Moet je je prioriteiten aanpassen?

Overweeg om alle niet-dringende initiatieven uit te stellen. In ieder geval tot jouw onderneming – en werknemers – er helemaal klaar voor zijn.

Het opstellen van een personeelsbeleid is niet in een dag gedaan. Maar op de lange termijn zal het zijn vruchten afwerpen. Als je goed weet waar de sterktes en zwaktes van je personeel liggen, kun je hun vaardigheden veel beter inzetten. En ga je goed voorbereid de toekomst in.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van je personeelsbeleid?
 

Meer blogposts...