Je sollicitatiegesprek voorbereiden: deze vragen stel je wel en deze niet

Geplaatst door Robert Half on 12/09/2017

Je grondig inlezen in de organisatie, praktische voorbeelden van je werkervaring bedenken, de juiste kleding uitkiezen. Dát heb je natuurlijk allemaal al gedaan ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek. Maar heb je ook nagedacht over de vragen die je wilt stellen? Die kans krijg je namelijk onherroepelijk. En het minst verstandige wat je dan kunt zeggen, is: ‘Nee dank u, ik heb geen vragen.’ Door vragen te stellen, laat je je oprechte interesse zien, en met de antwoorden kun jij nog beter beoordelen of er een match is. Maar let op: sommige vragen kun je het best (nog even) voor je houden. Welke vragen moet je stellen tijdens je sollicitatiegesprek – en welke niet? Wij geven een paar voorbeelden.

Deze vragen stel je wel

  • Vragen over de vacature. Hoe is de vacature ontstaan: gaat er iemand weg of is dit een geheel nieuwe functie? Misschien moet jij er niet aan denken een onbewandelde weg in te slaan; dan is het goed om te weten wat je te wachten staat. Of misschien volg je iemand op die dit werk al tien jaar deed. Dan kun je eens doorvragen om erachter te komen welke eigenschappen je zeker moet hebben om die plek succesvol te kunnen opvullen.
  • Vragen over de functie. Hier kun je bijvoorbeeld ingaan op bepaalde functie-eisen in de vacaturetekst die voor jou niet duidelijk waren. Neem nou flexibiliteit: een veelgevraagde eigenschap, maar voor meerdere uitleg vatbaar. En je kunt ook om een toelichting vragen op de omschreven taken. Zoals aan welke taak je in een gemiddelde werkweek de meeste tijd besteedt.
  • Vragen over ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden. Over het algemeen zien werkgevers graag dat je ambitieus bent. Dat je bereid bent een stapje harder te lopen en graag wilt bijleren. Vraag dus of er ruimte is voor opleidingen of cursussen en welke mogelijkheden er zijn om bij goed functioneren hogerop te komen.
  • Vragen over de bedrijfscultuur. Hoe leuk het werk inhoudelijk ook is, minstens net zo belangrijk is het dat jij je thuis voelt in de organisatie. Denk daarom aan vragen als: hoe bewaken jullie de balans tussen werk en privé? Wat is in dit team de gebruikelijke managementstijl? En zien collega’s elkaar ook buiten het werk om?

Deze vragen stel je niet

De belangrijkste tip hierbij is: stel geen vragen waarop je zelf al het antwoord had kunnen vinden. Bijvoorbeeld over de grootte van de organisatie of over de precieze werkzaamheden. Vermijd ook punten die al tijdens het gesprek al aan bod gekomen zijn. Vink in je hoofd die vragen op je lijstje dus af wanneer die besproken worden.

Verder kun je beter geen vragen stellen over:

  • het salaris bij deze functie en de bijbehorende secundaire arbeidsvoorwaarden: dat komt wel in een volgend gesprek. Je wil de recruiter niet het idee geven dat je de keuze voor een baan puur baseert op financiële gronden.
  • jouw prestaties tijdens het gesprek. Als je vraagt hoe groot jouw kansen zijn, kun je onzeker overkomen. En daar is je gesprekspartner vast niet naar op zoek.

Meer blogposts...