Hoe word je accountant?

Geplaatst door Robert Half on 06/09/2017

De titel ‘accountant’ is beschermd, wat wil zeggen dat je hiervoor een opleiding moet hebben gevolgd. Er zijn grofweg twee typen accountants: de accountants-administratieconsulent (AA) en de registeraccountant (RA). De AA is meer uitvoerend, waar de RA een meer controlerende en adviserende taak heeft. Om RA te worden, dien je een universitaire studie te volgen; AA word je met een hbo-diploma. Welk studiepad moet je volgen? We zetten de verschillende instroom- en studiemogelijkheden voor je uiteen.

Opleiding tot RA vanuit vwo

Omdat voor een RA een wo-opleiding nodig, is het studiepad het kortst vanuit het vwo. Met een profiel Economie & Maatschappij of een pakket met in ieder geval wiskunde en economie kun je dan een universitaire accountancy-opleiding volgen. Na 4,5 jaar mag je jezelf Bachelor of Science noemen. Daarna is ook nog een eenjarige master mogelijk. Om de titel RA te mogen voeren, sluit je af met een postmaster RA, die gemiddeld drie jaar duurt.

AA-opleiding vanuit havo

Met een havo- of vwo-diploma waar wiskunde en economie op staan, kun je de hbo-bachelor Accountancy volgen. Na vier jaar ben je Bachelor of Economics, oftewel financieel administratief dienstverlener voor het mkb. Om AA of RA op je visitekaartje te mogen zetten, moet je nog even doorstuderen. Je hebt dan de keuze uit twee routes: de masterroute of de (post)bachelorroute. Om Master of Science in accountancy te worden, volg je eerst een pre-master die een half jaar tot een jaar duurt. De master zelf duurt vervolgens een jaar. De bachelorroute houdt in dat je na je opleiding nog een postbachelor AA van ongeveer drie jaar volgt. Als accountants-administratieconsulent kun je overigens alsnog instromen naar de postmaster. Daarvoor doe je een schakelprogramma van een tot twee jaar om vervolgens de postmaster RA te volgen.

Opleiding tot accountant vanuit mbo

Met een mbo-opleiding Administrateur (assistent-accountant) op niveau 4 kun je de hbo-bachelor Bedrijfseconomie of SPD volgen. Je wordt dan opgeleid op het gebied van bedrijfsadministratie en kunt je specialiseren in accountancy. Wil je doorstuderen tot AA, dan volg je een schakelprogramma van ongeveer een jaar, waarna je de postbachelor AA volgt. Na ongeveer drie jaar theorie en praktijk draag je de titel AA. Vanuit deze positie kun je nog aan de universiteit doorstuderen tot RA. Daarvoor doe je eerst nog een schakelprogramma van een tot twee jaar, voordat je de postmaster RA gaat volgen. Kortom, een studieprogramma voor mensen met een lange adem en veel doorzettingsvermogen.

Meer blogposts...