Hoe schrijf ik een motivatiebrief die op de goede stapel terechtkomt?

Geplaatst door Robert Half on 02/10/2017

Je kent ze als sollicitant vast wel: de stapeltjes die werkgevers maken van binnengekomen motivatiebrieven en cv’s. Wat je als brievenschrijver in ieder geval niet wilt, is belanden op de verkeerde stapel: die met afgewezen brieven. Alleen, hoe voorkom je dat? Natuurlijk hangt er veel af van de organisatie waarbij je solliciteert, maar er zijn zeker wat tips die je in acht kunt nemen bij het schrijven van je motivatiebrief. Dit doen we aan de hand van de drie stapeltjes die veel werkgevers maken.

Een motivatiebrief op de ‘drie keer niks’-stapel

Allereerst zijn daar de brieven die fouten bevatten in zinnen, de aanhef of de organisatie-informatie. Deze komen samen op dezelfde stapel met brieven die niets meer zijn dan knip- en plakwerk van andere brieven of standaardbrieven. Ook zijn er nog steeds mensen die enkel een cv sturen en in de motivatiebrief niets meer zetten dan ‘hierbij mijn cv’. Voorkom dat de werkgever kan zien dat je geen idee hebt bij welke organisatie je solliciteert. Zeker weten dat jouw brief dan op de afwijsstapel belandt.

Een motivatiebrief op de ‘niks mis mee’-stapel

De middelste stapel gaat ook wel door het leven als de ‘niks mis mee’-stapel. Kortom: een netjes verzorgde motivatiebrief die ingaat op alle eisen van de functie. Begint met een introductie over waar je de functie hebt gevonden en dat je geïnteresseerd bent. Bevat een middenstuk met daarin een verhaal over jezelf en jouw ervaring. En sluit af met een zin waarin je aangeeft dat je bereid bent je motivatiebrief toe te lichten in een gesprek. Kortom: prima, maar je gaat de baan er waarschijnlijk niet direct mee krijgen.

Een motivatiebrief op de ‘uit het hart’-stapel

En dan de laatste stapel, de stapel waarop je met jouw motivatiebrief wilt terechtkomen. Hierop vind je de motivatiebrieven die niet alleen aantonen dat je voldoet aan de eisen, maar ook opvallen om een andere reden. Ze zijn ‘uit het hart’ geschreven. Ze gaan dieper in op de functie en de organisatie en beschrijven waarom jij de aangewezen persoon bent voor de functie. Wees daarbij eerlijk en enthousiast. Verplaats jezelf bijvoorbeeld alvast in je nieuwe functie; wat kunnen je toekomstige collega’s van je verwachten? Durf ook – mits de organisatie dat toelaat – een grapje te maken of zelfspot te tonen. En wees vooral niet bang om uitgelachen te worden, omdat je brief ‘anders’ is. De kans is groter dat je positief opvalt dan dat je op de eerste stapel terechtkomt. En gebeurt dat laatste toch, dan was die organisatie misschien wel niets voor jou.
Kortom: in een goede motivatiebrief schrijf je eerlijk over wie je bent, laat je zien dat je creatief durft te zijn en straal je uit dat je weet op welke functie en bij welke organisatie je solliciteert. Wedden dat je hiermee op de goede stapel terechtkomt?

Meer blogposts...