Het Nieuwe Werken: hoe ziet een kantoor anno 2016 eruit?

Geplaatst door Robert Half on 23/11/2016

Het Nieuwe Werken is al een tijd aan een opmars bezig. Steeds meer bedrijven zien er het nut van in, omdat het onder werknemers de efficiëntie en de tevredenheid verhoogt. Het Nieuwe Werken heeft niet alleen impact op de dagelijkse werking, maar reikt veel verder. Een aangepaste kantoorinrichting maakt er vanzelfsprekend deel van uit. Wat zijn de prioriteiten? Een overzicht.

Resultaten op de eerste plaats

Het Nieuwe Werken gaat verder dan alleen de kantoorinrichting. Het is een filosofie die erop gericht is mensen flexibiliteit, vrijheid en verantwoordelijkheid te geven. Medewerkers worden niet beoordeeld of afgerekend op het aantal uren dat ze op kantoor zijn. De resultaten zijn doorslaggevend. Je bepaalt zelf waar en wanneer je je werk doet en aan het einde van het verhaal moet je resultaten kunnen voorleggen. Dat betekent uiteraard niet dat je nooit op kantoor bent. Goede afspraken waarin zowel de werkgever als de werknemer zich kan vinden, liggen aan de basis van Het Nieuwe Werken.

Medewerkers moeten zich thuis voelen

Flexibel werken of flexwerken verhoogt de productiviteit van je medewerkers. Er wordt hard gewerkt, tenminste, als je personeel zich te allen tijde thuis voelt op kantoor. Aangezien medewerkers vaak thuis werken, is het goed om op kantoor dezelfde huiselijke sfeer te creëren. De werkvloer wordt een leefruimte waar je medewerkers zich op hun gemak voelen en graag komen werken. Dat merk je aan de tevredenheid, de efficiëntie en de resultaten.

Kennisuitwisseling staat centraal

Kennisuitwisseling is een van de speerpunten binnen Het Nieuwe Werken. Dat vertaalt zich in de kantoorinrichting. Mensen worden geïnspireerd en gestimuleerd om samen te werken en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Er zijn tal van plekken en ruimtes waar medewerkers elkaar ontmoeten en zo met elkaar in dialoog gaan. Bovendien is er ook ruimte om efficiënt te vergaderen, te brainstormen of zich af te zonderen.

Hoe ziet de kantoorinrichting van Het Nieuwe Werken eruit?

De kantoorinrichting van Het Nieuwe Werken straalt charme en elegantie uit. Het kantoor heeft een moderne look met de juiste kleuren op de juiste plaats. Zo is de werkomgeving een katalysator van inspiratie en samenwerking. Deze elementen mogen in ieder geval niet ontbreken:

  • een gezellige patio als ontmoetingsplek
  • een zithoek om te relaxen
  • een ontspanningsruimte met bijvoorbeeld een voetbal- of pingpongtafel
  • vergaderruimtes met een strakke look en veel lichtinval
  • concentratieruimtes om je af te zonderen

Medewerkers moeten zich goed in hun vel voelen en je moet het hen zo comfortabel mogelijk maken. Welzijn op het werk is dan ook een belangrijk aandachtspunt.

Verschillende ruimtes voor verschillende taken

Change management is een belangrijk aspect van Het Nieuwe Werken. De aanpak stuit soms op weerstand, omdat er heel wat zaken veranderen. Zo hebben medewerkers geen vaste werkplek meer en kiezen ze hun plek op basis van de taak die ze uitvoeren. Wil je geconcentreerd werken? Dan neem je plaats in een concentratieruimte. Staat er een brainstormsessie op het programma? Dan zoek je een inspirerende omgeving op.

Geen twijfel mogelijk: Het Nieuwe Werken is inmiddels een vaste waarde en biedt veel mogelijkheden, zowel voor werknemers als werkgevers.

Meer blogposts...