Het beste proces voor het werven van tijdelijke werknemers

Geplaatst door Robert Half on 13/01/2020

Toptalenten zijn steeds moeilijker te vinden. Daardoor zijn flexibele recruitmentstrategieën belangrijker dan ooit – zeker tijdens piekmomenten in de wintermaanden, waarin tijdelijke professionals nodig zijn om de werklast te ondersteunen en zodat bedrijven hun eindejaarsdoelstellingen kunnen halen. 

Om het maximale uit een flexibele wervingsstrategie te halen, zullen managers moeten investeren in snelheid, zorg en tijd. Hieronder volgen tips van experts voor het beste proces voor het werven van tijdelijk personeel.

1.     Wervingsbehoeften vaststellen voor komende projecten

Flexibele wervingsstrategieën zijn gericht op het op- en terugschalen van talent, net waar het bedrijf op een bepaald moment behoefte aan heeft. Kijk daarom, voordat je met het wervingsproces begint, naar de bedrijfsdoelstellingen voor het komende jaar en bepaal waar je talent tekort komt. 

Tijdelijke en interim-medewerkers zijn vaak niche-specialisten. Dat biedt je de mogelijkheid om de gespecialiseerde ondersteuning te kiezen die je nodig hebt voor projecten die op de planning staan. Deze aanpak bespaart recruitmentkosten, geeft meer ademruimte en vermindert stress in het team. Daarnaast verbetert de toevoeging van specialistisch talent het bestaande team. 

2.    Werk met een recruitmentbureau

Een recruitmentbureau is een van de snelste en efficiëntste manieren om tijdelijk personeel te vinden. Het is slim om een bureau te selecteren dat gespecialiseerd is in de functie of de sector waarin je een tijdelijke kracht zoekt; zo’n bureau heeft immers het netwerk van niche-talent en gespecialiseerde expertise.

Het is ook een goed idee om naar recruitmentbureaus te kijken in je regio. Die hebben een veel beter inzicht in de lokale werkgelegenheidstrends en salarisbenchmarks en hebben toegang tot een netwerk van professionals die al zijn gevestigd in hetzelfde gebied als je bedrijf. 

3.    Schrijf een tijdelijke functieomschrijving

Overleg voordat je gaat adverteren voor tijdelijke banen met je recruitmentbureau wat de taken zijn die horen bij het project in kwestie, de vaardigheden en ervaring die je nodig hebt voor de functie, en wat 'nice-to-have' vaardigheden zijn. Vergeet daarbij niet aan te geven hoelang het project duurt en wanneer de startdatum is.

Wanneer je alle details hebt uitgewerkt, kun je beginnen met het schrijven van de functieomschrijving. Streef ernaar om functioneel, duidelijk en praktisch te zijn bij het inventariseren van je eisenpakket. Vertrouw daarnaast op het rapport zoals de Robert Half Salarisgids om een competitieve loonschaal te kiezen die je in je tijdelijke vacature kunt opnemen.

4.    Neem snel een beslissing 

Net als bij vaste medewerkers, speelt tijd een belangrijke rol. Een lange time to hire en lange perioden van besluiteloosheid kosten niet alleen het bedrijf geld in de vorm van verloren inkomsten en productiviteit, maar kunnen je ook de eerste keuze van een tijdelijke medewerker kosten.

Omdat een tijdelijke professional van contract tot contract werkt, betekent een periode van inactiviteit, geen inkomsten. De kans is daardoor groot dat hij of zij het aanbod accepteert van een bedrijf dat hem/haar als eerste inschakelt, ook al is dat zijn tweede keus als werkgever – uit onderzoek van Robert Half blijkt dat 58 procent dit inderdaad doet. 

5.    Ontwikkel een onboardingproces voor tijdelijke krachten

Het werven van tijdelijk personeel is anders dan het werven van vast personeel. Tijdelijke medewerkers moeten zo snel mogelijk worden ingewerkt, zodat ze in korte tijd zoveel mogelijk waarde kunnen leveren aan het bedrijf.

Toch kun je tijdelijk personeel het beste trainen en onboarden alsof ze vast in dienst komen. Zonder een grondig en uitgebreid onboardingproces is het voor een tijdelijke medewerker namelijk veel moeilijker om maximale waarde te kunnen leveren aan een werkgever, omdat hij of zij anders misschien te weinig informatie krijgt en daardoor minder efficiënt werkt. Probeer een vaste medewerker in een voor hem of haar relevante rol te plaatsen, wat kan helpen om sneller de kneepjes van het vak te leren.

Overweeg je tijdelijke of interim-medewerkers in dienst te nemen? Neem dan vandaag nog contact op met het Robert Half-team en laat ons je helpen bij het vinden van de juiste match.

Meer blogposts...