Gelukkig op het werk én in je leven: 6 tips

Geplaatst door Robert Half on 02/11/2016

Ga jij elke dag naar je werk met een gezicht als een donderwolk? Of stap je heel enthousiast het kantoor binnen?

Als je je baan leuk vindt en je je happy voelt op kantoor, dan heeft dat een positief effect op je leven. Het laatste wat je wil, is elke week 40 uur lang iets doen wat je ongelukkig maakt, in een omgeving waaruit je maar wat graag wilt ontsnappen. Oké, we moeten allemaal een inkomen hebben, en soms is dat belangrijker dan de perfecte baan vinden – vooral als je een gezin moet onderhouden en rekeningen moet betalen. Maar dat betekent niet dat je genoegen moet nemen met een frustrerende en onbevredigende carrière. Het is dan ook raadzaam een positieve verandering teweeg te brengen en die frons in een glimlach te veranderen.

Zou het niet geweldig zijn als je naar je werk kon gaan met een glimlach op je gezicht, oprecht gelukkig met je baan? Een baan hebben waarvan je geniet – of proactief stappen ondernemen om een baan te vinden die beter bij je past – geeft je ongetwijfeld zowel mentaal als fysiek een boost. Heb dus niet gewoon spijt van je carrièrekeuze, maar doe er iets aan! Zoek online informatie, praat met vrienden, neem contact op met ons, en begin te werken aan wat je wil worden: gelukkig op het werk.

Gelukkig op het werk: zes tips om in de professionele wereld om je heen wat meer geluk te creëren

  1. Ontwikkel je vaardigheden. Als sleur het overneemt en je niet vooruit komt, ga dan proactief op zoek naar opleidingen of probeer nieuwe kwalificaties te behalen. Je kunt een cursus volgen om een nieuw specialisme te ontwikkelen dat je interessant vindt, en vervolgens je uitgebreide cv gebruiken om een baan te vinden die je wél te gek vindt.
  2. Omarm je werk. Misschien ben je niet gelukkig met je baan, maar dan nog is het belangrijk om je werk goed te doen. Als je trots bent op je prestaties, kun je trots zijn op jezelf. Je moet je eigen prestaties erkennen, hoe klein ze ook mogen lijken (bijvoorbeeld wanneer je iets kunt doorstrepen op je ‘to do’-lijst). Als jouw bijdrage niet waardevol was, zou je geen baan hebben.
  3. Leg contact met je collega’s. Misschien is je werk niet altijd leuk – misschien is het wel precies het tegenovergestelde van leuk. Maar wellicht zijn je collega’s dat wél. Doe moeite om je collega’s te leren kennen en geniet van hun gezelschap: dat kan voor iedereen de dag een beetje leuker maken.
  4. Help je team. Je kunt er voldoening uit halen wanneer je iets doet om een collega te helpen, of het team als geheel. Als je andermans problemen kunt oplossen en hen gelukkiger maakt, pluk jij daar ook de vruchten van. Het hoeft geen zuiver altruïsme te zijn: iedereen doet zijn voordeel met een goede daad.
  5. Kijk uit naar nieuwe kansen. Hou de nieuwste vacatures in de gaten: jouw droombaan kan er op elk moment tussen staan. Wat kan er misgaan als je je cv opstuurt? Veranderen van baan zou je een echte boost kunnen geven. Het zorgt misschien voor enthousiasme, voor tevredenheid in je dagelijkse leven en grotere beloningen, zoals een hoger salaris.
  6. Vraag deskundig advies. Door met een werving- en selectiebureau te overleggen, kun je nieuwe ideeën opdoen voor je carrière. Het bureau kan je ook informatie geven over mogelijkheden waarvan je zelf niet wist dat ze bestonden. Wanneer je je helemaal bewust bent van je opties, krijg je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om een positieve verandering teweeg te brengen in je professionele leven.

Samengevat: je wilt niet je hele carrière lang elke ochtend bang zijn voor het moment waarop de wekker afgaat. Ben je niet gelukkig op het werk, dan is het tijd om tot actie over te gaan en naar je echte professionele doelen toe te werken. Begin vandaag door bijvoorbeeld eens te kijken naar onze vacatures.

Meer blogposts...