Functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek – wat moet je weten?

functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek

Het is gelukt, je hebt je droombaan bemachtigd. Vroeg of laat is het dan zover: het beoordelingsgesprek en het functioneringsgesprek. Wat zijn nu precies de verschillen? En wat moet je weten om tijdens zo’n gesprek goed voor de dag te komen? In dit blog leggen we het uit.

Ontdek onze vacatures

Functioneringsgesprek versus beoordelingsgesprek – wat zijn de verschillen?

Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen werknemer en leidinggevende (en/of HR-manager) dat meestal ten minste één keer per jaar plaatsvindt. Het doel van dit gesprek is het verbeteren van het functioneren van de werknemer. De werknemer kan hierin zelf ook aspecten aandragen om dit doel te bereiken. Van de werknemer wordt dan ook een min of meer actieve rol verwacht – in tegenstelling tot het beoordelingsgesprek, is het functioneringsgesprek tweerichtingsverkeer. Want tijdens een beoordelingsgesprek – de naam geeft het al aan – wordt de werknemer beoordeeld door zijn leidinggevende. Hierbij wordt vaak verwezen naar afspraken die in het functioneringsgesprek zijn gemaakt. In principe heeft de werknemer in dit gesprek een passieve rol.

Voorbereiding

Om het meest uit een officieel gesprek met je leidinggevende te halen, is een goede voorbereiding essentieel. Denk, zeker voor het functioneringsgesprek, dus goed na over waar je het over wil hebben. Geef voor jezelf bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:

-          Hoe ervaar je je werk?

-          En je werkomgeving?

-          Loop je tijdens je werk tegen dingen aan?

-          Hoe verloopt de samenwerking met collega’s?

-          Hoe zie je je toekomst bij [bedrijf]?

-          Hoe vind je dat je leidinggevende functioneert?

Lees eventueel verslagen van eerdere gesprekken door, zodat je weer voor de geest hebt wat destijds is besproken en je kunt reageren op de voortgang ten opzichte van de vorige keer. Een lijstje met de resultaten waarvoor je het afgelopen jaar verantwoordelijk bent geweest, is ook handig. Mogelijk heeft je leidinggevende hier geen inzicht in, dus door dit zelf aan te dragen versterk je de argumentatie voor je eigen functioneren. Hoort er op jouw werk een formulier bij? Vul deze dan zo uitgebreid mogelijk in – niet alleen in je hoofd, maar schrijf het ook uit. Natuurlijk is het deels afhankelijk van je leidinggevende hoe zo’n gesprek verloopt. Maar door je goed voor te bereiden, zorg je er in ieder geval voor dat je zelf ook wat in te brengen hebt.

Wat moet je verder nog weten?

Nu je weet wat het verschil is tussen het functionerings- en beoordelingsgesprek, zijn er nog een paar dingen die je moet weten. Bijvoorbeeld dat werkgevers niet verplicht zijn om functionerings- noch beoordelingsgesprekken in te plannen. Heb je er toch behoefte aan, dan kun je dit natuurlijk altijd zelf aanvragen. Let op: het kan zomaar zijn dat je tijdens zulke gesprekken kritiek krijgt. Probeer niet direct in de verdediging te schieten. Vraag om voorbeelden en kom eventueel met goede tegenargumentatie als je het er niet mee eens bent. Ten slotte hoor je van het gesprek een schriftelijk verslag te krijgen met daarin de concrete afspraken die zijn gemaakt. Controleer dit verslag goed en vul eventueel aan om te voorkomen dat er fouten in je dossier komen te staan.

Ontdek onze vacatures

Deze pagina delen