Een sollicitatiebrief beginnen en afsluiten: hoe doe je dat?

Geplaatst door Robert Half on 22/09/2017

‘Geachte meneer/mevrouw. Op de website van Robert Half las ik de vacature voor accountant en ik had direct interesse. Ik heb veel ervaring in de functie van accountant dus ik denk dat ik zeer geschikt ben voor de positie van accountant binnen uw organisatie.’
Bovenstaande is een prima begin van een sollicitatiebrief. De vraag is echter of het ook een begin is waarmee je jouw droomwerkgever gaat overtuigen tot een gesprek. Want reken maar dat hij meer van dit soort openingsalinea’s voor zijn kiezen krijgt. Wil je echt opvallen, dan is het zaak om de lezer direct vanaf het begin te boeien om hem nieuwsgierig te maken naar de afzender van de brief. De vraag is of je dat bewerkstelligt met een standaard begin als deze.

Hoe begin je een sollicitatiebrief?

Het begin van een sollicitatiebrief behoort tot de lastigste onderdelen. Daarbij is het vaak ook nog eens het eerste contact dat je hebt met het bedrijf. Zorg er daarom allereerst voor dat je eerste zin lekker loopt en foutloos is. Daarbij mag je best een beetje afwijken van de standaard, mits je potentiële werkgever daarvoor open zou staan. Enkele tips voor een opvallend en creatief begin van je sollicitatiebrief.

1. Haak in op een recente (media)gebeurtenis van de organisatie waar je solliciteert
2. Maak een creatieve kwinkslag op de bedrijfsslogan.
3. Verwijs naar eerder contact met het bedrijf of noem een naam binnen de organisatie
4. Schrijf wat je dacht of voelde toen je de vacature zag
5. Associeer jouw gevoel bij de vacature met iets volledig anders

Na een creatieve opening is het zaak om de lezer mee te trekken in jouw verhaal. Vermijd daarbij in ieder geval jezelf ‘geschikt’ te noemen voor de functie. Naar alle waarschijnlijkheid kun je dat nog niet weten en bepaalt de werkgever dat uiteindelijk. Wel kun je zeggen dat je het gevoel hebt de functie goed te kunnen vervullen, al hoeft dat zeker niet allemaal in de eerste alinea. Het belangrijkste doel van het begin van je brief? Zorgen dat de lezer nieuwsgierig is naar de rest. Houd dat dus altijd in je achterhoofd!

Hoe sluit je een sollicitatiebrief af?

Het middenstuk heb je inmiddels goed op papier staan. Maar dan komt de afsluiting van de sollicitatiebrief – misschien wel net zo belangrijk als het begin. De lezer moet een positieve indruk van je krijgen. En jou vooral onthouden voor de eventuele volgende ronde. Kortom: de laatste alinea is bedoeld om die goede indruk nog eens te bevestigen en te laten weten dat je openstaat voor een kennismakingsgesprek. Een aantal do’s voor de afsluiting van je sollicitatiebrief:

1. Maak de afsluiting niet te lang. Een goede richtlijn voor de laatste alinea is vier regels.
2. Bevestig nogmaals dat je enthousiast bent over de functie en het bedrijf.
3. Geef altijd aan dat je graag op gesprek komt om je brief toe te lichten
4. Bedank eventueel voor het nemen van de tijd voor het lezen van de brief
5. Kom zo mogelijk terug op je creatieve intro om de brief rond te maken

Heb je de laatste alinea goed op papier staan? Dan rest je enkel nog de groet. In Nederland is de meest veilige en correctie afsluiting nog steeds ‘Met vriendelijke groet’. Solliciteer je echt bij een formeel bedrijf, dan zou eventueel ‘Hoogachtend’ nog kunnen, al wordt dat nauwelijks nog gedaan. Sluit af met je naam en een vermelding van de bijlages – vergeet die ook zeker niet toe te voegen. En nu duimen dat je die baan binnenhaalt!

Meer blogposts...