Een assessment voorbereiden, hoe doe je dat?

Geplaatst door Robert Half on 09/11/2016

De weg naar een leuke en uitdagende baan houdt vaak meer in dan alleen een sollicitatiegesprek. Meestal volgt er nog minstens één gespreksronde en voor bepaalde functies staat er zelfs een assessment op het programma. Vooral dat laatste leidt bij menig kandidaat tot sollicitatiestress. Want terwijl de meesten een goed beeld hebben van wat een sollicitatiegesprek inhoudt, is het assessment nog regelmatig een vraagteken. Toch is ook hiervoor een goede voorbereiding mogelijk. We zetten de nuttigste tips voor je op een rij.

Waarom een assessment?

Veel werkgevers nemen tegenwoordig een assessment op in hun sollicitatieprocedure, en daar hebben ze zo hun redenen voor. Een assessment schetst namelijk een uitstekend beeld van onder meer je persoonlijkheid, intelligentie, communicatieve en emotionele vaardigheden. Op die manier krijgt de werkgever een compleet beeld van de capaciteiten van elke kandidaat. Groot voordeel hiervan is dat er een concrete werksituatie wordt nagebootst. Dit stelt de sollicitatiecommissie in staat je gericht te testen op de specifieke vaardigheden die nodig zijn voor de baan. Bovendien is een assessment heel waarheidsgetrouw. Dankzij de uiteenlopende testen is het nagenoeg onmogelijk om je als kandidaat anders voor te doen dan je bent. Wie een assessment probeert te manipuleren, valt vroeg of laat door de mand.

Wat mag je verwachten?

Hét standaard-assessment bestaat niet. Welke capaciteiten getest worden, hangt namelijk af van de inhoud van je baan. Terwijl voor de ene functie vooral commerciële vaardigheden van belang zijn, ligt de nadruk in de andere functie meer op leidinggevende capaciteiten. Toch is er wel een aantal vaak terugkerende assessment-onderdelen:

  • Gesprek: meestal het eerste onderdeel van het assessment. Aan bod komt onder meer: de rode draad in je carrière, vaardigheden en ambities.
  • Intelligentietest: er bestaat een hele reeks aan IQ-testen. Afhankelijk van de vacature worden één of meerdere onderdelen van je intelligentie getest.
  • Persoonlijkheidstest: hier draait het om je ‘soft skills’. Je vult een vragenlijst in en geeft aan in hoeverre je het eens bent met de stellingen.
  • Praktijktest: in elk assessment wordt een professionele uitdaging nagebootst. Vaak gaat het om de zogeheten postbakoefening, waarbij je mails moet lezen, ordenen en verwerken. Maar ook een groepsgesprek, een presentatie of een dialoog behoren tot de mogelijkheden.

Grondige voorbereiding is een must

Hoewel een assessment niet te manipuleren valt, is een grondige voorbereiding essentieel. Wie voorbereid is, bewaart in stressmomenten gemakkelijker de rust en laat zo altijd een betere indruk achter. Naast de specifieke testvoorbereiding is er ook een aantal basisregels die je in acht moet nemen:

  • Ga op tijd slapen, zodat je fris en uitgerust op het assessment verschijnt. Dit bevordert je concentratievermogen aanzienlijk. Geen overbodige luxe, want een assessment is slopend.
  • Kies voor kleding die binnen de bedrijfscultuur van je (hopelijk) toekomstige werkgever past.
  • Praat met collega’s of vrienden die al eens een assessment hebben afgelegd. Op die manier heb je een beter beeld van wat je kunt verwachten.

Hoewel je nooit van tevoren weet wat het assessment concreet inhoudt, loont het toch de moeite om een paar tests te oefenen. Zo kun je alvast wat intelligentietests uitproberen om vertrouwd te raken met de methodiek. Ook rollenspelen en praktijkoefeningen kun je perfect zelf simuleren. Ten slotte is het sowieso aan te raden om wat vakliteratuur door te nemen. Dat geeft je net dat beetje voorsprong op de andere kandidaten.

Meer blogposts...