De kracht van lichaamstaal tijdens het solliciteren – en daarna

Geplaatst door Robert Half on 16/01/2023
Geschatte leestijd: 3 minuten

De kracht van lichaamstaal tijdens het solliciteren

  1. Hoofd
  2. Schouders
  3. Knie en teen

Het cliché is waar: je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Dus doe je er tijdens je sollicitatie alles aan om van deze eerste indruk een succes te maken. Je bereidt je tot in de puntjes voor, trekt nette kleding aan en let op je woorden. Maar onderschat ook de kracht van non-verbale communicatie niet. Onze uitstraling gebeurt voor meer dan de helft onbewust. Dat wil niet zeggen dat we hier geen invloed op hebben. Door tijdens je sollicitatie- of andere belangrijke gesprekken te letten op onderstaande punten, zit het met je lichaamstaal in ieder geval al goed.

Hoofd

Een van de belangrijkste dingen tijdens gesprekken, en sollicitatiegesprekken in het bijzonder, is oogcontact. Door je gesprekspartner aan te kijken, toon je zelfvertrouwen en interesse. Met mate natuurlijk: aangestaard worden vindt niemand prettig. Minstens zo belangrijk is een glimlach, want positiviteit werkt door in je hele uitstraling. Denk aan leuke dingen, bijvoorbeeld aan hoe blij je zou zijn als je na dit gesprek je droombaan in de pocket hebt! Werkt dat ook niet, tover dan vóór het gesprek een neplach op je gezicht – desnoods door een pen of potlood tussen je kaken te klemmen. Je hersenen denken dan dat je (enigszins) lacht, waardoor je gelukkiger wordt en – mooi meegenomen – minder nerveus. Is je interview telefonisch? Maakt niet uit: degene aan de andere kant hoort of je glimlacht of niet. 

Schouders

Het blijft lastig: wat doe je met je handen? Zorg er tijdens een sollicitatiegesprek in ieder geval voor dat je je handen en armen niet kruist. Zo creëer je letterlijk én figuurlijk een open houding. Nog meer zelfvertrouwen uitstralen? Neem vóór je gesprek een ‘power pose’ aan: zet bijvoorbeeld je handen in je zij, met borst vooruit en kin omhoog (de ‘Wonder Woman’-houding), en je voelt je direct een stuk zekerder. Probeer friemelen te voorkomen – zo kom je nerveus over. Leun verder iets richting je gesprekspartner om interesse uit te stralen. 

Knie en teen

Je voeten blijken heel wat over je weg te kunnen geven. Wist je bijvoorbeeld dat je je voeten onbewust richting je gesprekspartner plaatst als je je prettig voelt bij die persoon? Voeten die een andere kant op staan, wijzen er juist op dat je liever weg zou willen lopen. Let er tijdens een sollicitatie dus op hoe je je voeten neerzet. 

Benieuwd hoe het staat met jouw non-verbale communicatie? Dan zit er maar één ding op: oefenen. Houd een sollicitatiegesprek met je spiegelbeeld, of neem een denkbeeldig gesprek op met je mobiele telefoon. Confronterend misschien, maar zo zie je wel direct of je een nerveuze ‘tic’ hebt, hoe je houding is en hoe je (onbewust) je voeten plaatst. 

Nu je weet wat je uitstraalt met jouw lichaamstaal, ben je ook beter in staat om andermans taal te lezen. En dat is een voordeel, ook wanneer je je droombaan al te pakken hebt. Wanneer jij de lichaamstaal van je baas of collega kunt lezen, geeft dat bijvoorbeeld inzicht in zijn of haar verwachtingen, zonder dat dat expliciet genoemd wordt. Een vaardigheid waar je de rest van je leven wat aan hebt.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat je een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of jouw loopbaan vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met kantoren in Amsterdam en Rotterdam, en kan jouw helpen waar en wanneer je dat nodig hebt.

Meer blogposts...