De jacht naar kandidaten met een hoog EQ – en nog 4 trends voor de Nederlandse arbeidsmarkt in 2020

Geplaatst door Robert Half on 22/10/2019

Er wordt al reikhalzend uitgekeken naar 2020. Want vooruitkijken betekent vooruitgang. De arbeidsmarkt verandert snel, en dat zal de komende jaren ook zo zijn. En hoewel niemand in de toekomst kan kijken, zijn er wel een aantal duidelijke trends zichtbaar. Door hier nu al op in te spelen, ben je straks beter voorbereid op de toekomst. Laat 2020 maar komen!

1.    Kandidaat is aan zet

De werkloosheid in ons land blijft dalen. Er zijn veel vacatures, maar te weinig kandidaten om ze in te vullen. Daardoor woedt de war for talent heviger dan ooit. Ook kandidaten zijn zich daar steeds meer bewust van. Vaak hebben ze zelfs keuze uit meerdere aanbiedingen. Dat maakt het voor werkgevers des te belangrijker om ze zich onderscheiden van concurrenten. Wat voor kandidaten het vaakst de doorslag geeft? Een goed gevoel bij de bedrijfscultuur, goede secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, leuke collega’s en een mooi takenpakket staan voor de meeste werknemers boven aan het verlanglijstje.

2.    De jacht naar kandidaten met een hoog EQ

Doordat fijne collega’s en een goede werksfeer steeds belangrijker worden, zijn werkgevers op zoek naar kandidaten met bepaalde skills en vaardigheden. Emotionele intelligentie (EQ), oftewel het vermogen om emoties te begrijpen en te reguleren, is er hier een van. Al zijn die volgens hiring managers wel moeilijker te vinden. Daarom zetten werkgevers tijdens het wervingsproces verschillende methoden in om het EQ van kandidaten te bepalen.

3.    Uitstroom babyboomers

Babyboomers, oftewel mensen die kort na de Tweede Wereldoorlog geboren zijn, gaan steeds meer richting hun pensioenleeftijd. En dat betekent voor veel werkgevers een uitstroom van de beschikbare vaardigheden binnen hun bedrijf. Daar wordt nu al op geanticipeerd, bijvoorbeeld door teams samen te stellen met werknemers van verschillende generaties om samenwerkingen tussen die generaties te stimuleren. Maar in tegenstelling tot de gemiddelde babyboomer, is die jongere generatie vaak minder loyaal aan een werkgever. Aan werkgevers de taak om ook daar proactief op in te spelen door doorgroeimogelijkheden te creëren en ambities te blijven bespreken.

4.    Oplossingen om het juiste talent binnen te halen

Omdat de war for talent zo hevig is, en werknemers door automatisering steeds meer in huis moeten hebben, is het binnenhalen van het juist talent voor veel managers reden tot bezorgdheid. Veel van hen gaan dan ook op zoek naar passende oplossingen  – ook om de kenniskloof te dichten. Bijvoorbeeld door trainingen aan te bieden, of door een freelancer of tijdelijke kracht in te huren totdat ze de perfecte kandidaat hebben gevonden. We zien dan ook steeds vaker dat hr-professionals de inzet van interimmers opnemen in hun strategie – in tegenstelling tot voorheen, toen tijdelijke krachten echt als noodoplossing gezien werden.

5.    Technologie op de werkvloer

Bedrijven gaan steeds meer technologie gebruiken, en ook de automatisering staat niet stil. En dat heeft impact op werknemers. Veelal positief: veel managers merken een toename in productiviteit van werknemers en meer efficiëntie – wat ook weer leidt tot een betere balans tussen werk en privé. Toch zijn er ook uitdagingen te bespeuren door meer gebruik van technologie op de werkvloer. Bijvoorbeeld omdat werknemers niet altijd meer up-to-date zijn van de digitale ontwikkelingen omdat die té snel gaan. Iets wat natuurlijk onvermijdelijk meer vraag naar technisch onderlegd talent creëert.

Meer weten over de arbeidsmarkttrends in Nederland? Ontdek dan de Salarisgids hieronder.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management in Nederland.

Meer blogposts...