Competenties op je cv: waarom soft skills niet voor softies zijn

Geplaatst door Robert Half on 05/10/2016

Wie op zoek is naar een baan in de financiële sector, doet er goed aan ook een aantal relevante ‘soft skills’ op zijn cv te zetten. Naast de ‘hard skills’ zoals vakkennis, analytisch vermogen en beheersing van vreemde talen, zijn soft skills steeds vaker doorslaggevend bij sollicitaties. Dit geldt ook voor de financiële sector. Welke soft skills bij CFO’s en financieel directeurs bovenaan staan op het lijstje van de meest begeerde competenties op het cv? Strategische visie, communicatieve vaardigheden en commercieel inzicht.

Competenties op je cv: van ‘nice-to-have’ naar ‘need-to-have’

Goed zijn met cijfers of beschikken over het juiste diploma, is niet langer voldoende om jouw droombaan in de financiële sector in de wacht te slepen. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot, dus is het des te belangrijk om je soft skills op je cv extra aandacht te geven. Als je kans wilt maken op een financiële baan waarvoor je al voldoet aan de harde eisen, is het een must om te zorgen dat je opvalt in de massa door te focussen op je sociale, strategische en communicatieve vaardigheden. Je bent namelijk niet de enige kandidaat met een diploma of de juiste kwalificaties. Als je kunt aantonen dat je over veelgevraagde soft skills beschikt, geeft dat je een streepje voor in het selectieproces.

Soft skills om op je cv te benadrukken

Wat zijn nu precies die soft skills waarmee je kunt scoren bij een potentiële werkgever? Het zijn vooral vaardigheden die moeilijk meetbaar zijn en die je door de jaren heen blijft ontwikkelen. Meestal wordt er dan ook naar gepeild tijdens het sollicitatiegesprek, soms zelfs zonder dat je je daarvan bewust bent. De manier waarop jij bepaalde vragen van recruiters beantwoordt, onthult bijvoorbeeld of je positief of negatief in het leven staat, of je over voldoende empathisch vermogen beschikt, of je zowel zelfstandig als in teamverband kunt werken, enzovoort.

1.      Strategische visie

Wie wil doorgroeien als financeprofessional, zal vroeg of laat een meer strategische rol innemen binnen het bedrijf. Recruiters zoeken dus steeds vaker financiële professionals die inzicht hebben in de bedrijfsstrategie, of sterker nog: in staat zijn om een strategie te bedenken. Een breed begrip van zakelijke kwesties is dus onmisbaar als je carrière wilt maken in deze sector.

2.      Communicatieve vaardigheden

Goed zijn met cijfers is één ding. Die cijfers op een duidelijke manier kunnen duiden en de implicaties ervan uitleggen op verschillende afdelingen is wat anders. Je communicatieskills zijn bepalend voor je personal branding. Hoe je communiceert met klanten, collega’s en leidinggevenden heeft een grote impact op de perceptie binnen het bedrijf. Kom je over als een betrouwbare collega die de cijfers goed uitlegt, ook aan leken? Of juist als iemand die als geen ander analyses maakt, maar dit niet duidelijk over kan brengen aan klanten? Zorg dat je tijdens je sollicitatiegesprek met concrete voorbeelden laat zien dat jouw communicatieve vaardigheden méér dan goed ontwikkeld zijn.

3.      Commercieel inzicht

In een competitieve economie is commercieel succes van groot belang. Hoe draag jij bij aan de bedrijfsgroei? Dát willen recruiters en bedrijfsleiders van jou weten – ook als je je kandidaat stelt voor een financiële functie. Per slot van rekening draait het allemaal om de cijfers. Heb jij inzicht in de cijfers en wat die betekenen voor de commerciële groei van het bedrijf? Dat verhoogt je kansen om die baan in de wacht te slepen.

Competenties op je cv: het houdt niet op bij deze drie soft skills ...

Er zijn nog tal van andere ‘zachte’ competenties de moeite waard om te vermelden. Leiderschapskwaliteiten bijvoorbeeld, en sociale betrokkenheid (heb je bij een bestuur gezeten, of doe je vrijwilligerswerk?). Integriteit, zelfmotivatie, probleemoplossend vermogen, resultaatgerichte instelling, enzovoort. Met de juiste soft skills op je cv verhoog je je kansen om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. En je scoort extra punten als je ze vervolgens ook nog eens concreet kunt aantonen!

Zeker weten dat je cv compleet is? Download onze gratis cv-template!

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF-bestand
  4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...