Baan vinden via social media: 6 tips voor jouw droombaan

Geplaatst door Robert Half on 08/05/2017

We gebruiken social media tegenwoordig voor van alles: nieuws volgen, updates plaatsen, foto’s delen en inspiratie opdoen. Maar het inzetten van Facebook, Twitter, LinkedIn en zelfs Snapchat in het sollicitatieproces? Dat doen we nog niet altijd. Je toekomstige werkgever kun je maar beter zo ver mogelijk van je online leven houden, toch? Eigenlijk is dat zonde. Want waarom zouden we ook díe niet een inkijkje geven in ons leven – waarbij we natuurlijk en passant laten zien waarom we de perfecte werknemer zijn. Een slimme inzet van je social-mediakanalen kan zeker een rol spelen bij het in de wacht slepen van je droombaan. Hoe? Robert Half geeft zes tips.

1. Wees aanwezig

Een beetje een open deur: om gevonden te kunnen worden, moet je om te beginnen aanwezig zijn. Zorg dat je LinkedIn-profiel tot in de puntjes is ingevuld. Van studie tot stage, en van banen tot vrijwilligerswerk. Wie weet op welke ervaringen je nog eens gevonden zult worden. Om snel op de hoogte te blijven van de nieuwste vacatures, moet je op Twitter zijn. Volg relevante werkgevers of recruitmentbureaus en check regelmatig je newsfeed, of zoek simpelweg op #vacature. Ten slotte kun je je vriendenkring inschakelen via Facebook, en zelfs je online cv een visuele oppepper geven via Pinterest. 

2. Google jezelf

Geef maar toe: jij hebt ook wel eens gegoogeld op je eigen naam. Heel goed! Want zo zie je wat jouw potentiële werkgever over je te weten kan komen als die hetzelfde doet. En kun je daar nog iets aan doen. Je zult merken: je social-mediakanalen scoren goed in de zoekresultaten. Des te meer reden om wat te doen aan je profielen voordat je die ene sollicitatiebrief de deur uit doet. Vergeet niet om ook even op afbeeldingen te zoeken. Kom je foto’s tegen waar je je (achteraf) toch voor schaamt? Delete ze als je kunt. Vind je het juist leuk om gezellige foto’s van jezelf te plaatsen, zorg er dan voor dat deze netjes achter slot en grendel staan. Behalve als je solliciteert op een functie voor barman of -vrouw natuurlijk.

3. Wees jezelf

Op LinkedIn wil je zo compleet mogelijk zijn, maar op social media als Facebook laat je vanzelfsprekend wat minder van jezelf zien. Rotdagen en slechte prestaties komen doorgaans niet door de social-filter. En dat is prima. Maar zorg er wel voor dat wát buitenstaanders online van je zien, authentiek is. Schets niet een heel ander personage als je daar in de ‘echte wereld’ niet aan kan of wil voldoen. Uiteindelijk prikt je potentiële werkgever daar toch doorheen.

4. Wees origineel

Social media is als een cv: als je ermee wilt opvallen, zorg dan dat je opvalt. Hoeveel verhalen ken jij niet van mensen die via een creatieve Facebook-post of interessante LinkedIn-update aan een (nieuwe) baan zijn gekomen? Waarom zou je dat zelf ook niet kunnen? In het oog springende Instagram-foto’s of tweets over voor relevant vaknieuws zijn ook goede manieren om op te vallen. Leer van de besten en – als je de stoute schoenen durft aan te trekken – neem gewoon eens contact met ze op. Wie weet welke droombaan er dan op jouw pad ligt.

5. Wees een expert

Als je wat verder wil gaan dan social media – of relevante content mist om op in te haken – zorg dan zelf voor die content. Begin bijvoorbeeld een blog over jouw vakgebied. Wat is jouw visie hierop? Wat vind je van de laatste ontwikkelingen? Zijn er zaken die je mist, of die jij zelfs beter zou kunnen? Schrijf erover en profileer jezelf zo online als expert. Zorg ook voor aanbevelingen; potentiële werkgevers hechten hier veel waarde aan. De makkelijkste manier om deze te krijgen, is om zelf ook aanbevelingen te schrijven voor anderen. Let er wel op dat je copy altijd foutloos is.

6. Netwerken

Het grootste voordeel van social media is misschien nog wel dat je niet alleen informatie over jezelf kunt delen op het wereldwijde web, maar vooral dat je op de hoogte blijft van informatie van anderen. Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord over het belang van netwerken. Dat is op social media niet anders. Wees niet bang om te ‘connecten’ met personen die jou een stap dichter bij je droombaan brengen. En doe er in ruil daarvoor ook altijd iets voor terug. Onderschrijf vaardigheden, schrijf een aanbeveling of breng andere personen met elkaar in contact. Social media heten immers niet voor niets ‘social’. 

Meer blogposts...