Accountant of boekhouder: wat is het verschil?

Geplaatst door Robert Half on 21/06/2017

Bij de termen boekhouder en accountant denk je waarschijnlijk aan de Belastingdienst en de boekhouding. Terecht, want daar hebben ze allebei mee te maken. Maar tussen de twee beroepen zitten wel degelijk verschillen. Qua opleiding, titel én bevoegdheden.

Wat doet een boekhouder?

Zoals de naam al zegt, draagt de boekhouder zorg voor de boekhouding van zijn klant of werkgever. Zo vult hij de aangiftes in voor onder andere de btw, de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting (VPB). De boekhouder gaat dus over de financiële administratie uit het verleden.

De term boekhouder is geen beschermde titel. Iedereen mag zich dus boekhouder noemen. Dat geldt ook voor de vergelijkbare beroepsnaam ‘belastingconsulent’, die vrijwel hetzelfde doet als de boekhouder. Met als verschil dat een belastingconsulent als dusdanig ingeschreven moet staan bij de Belastingdienst.

Wat doet een accountant?

In tegenstelling tot boekhouder is accountant een beschermde beroepstitel. Je moet dus een opleiding tot accountant hebben gevolgd om daadwerkelijk die titel te mogen voeren. Misbruik hiervan is strafbaar. 

Een accountant doet in feite alles wat een boekhouder doet, én meer. Zo controleert hij de jaarrekening, die vaak is samengesteld door de boekhouder. Hij geeft fiscaal advies, ondersteunt bij bedrijfseconomische vraagstukken en verstrekt accountantsverklaringen. De accountant is dan ook meer bezig met het heden en de toekomst dan de boekhouder.

Twee soorten accountants

Om het nog wat ingewikkelder te maken, zijn er twee soorten accountants: de accountants-administratieconsulent (AA) en de registeraccountant (RA). Vroeger waren deze twee beroepen meer gescheiden en hadden ze een eigen beroepsvereniging. Sinds 2013 vallen zowel de RA als de AA onder de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en hebben ze dezelfde bevoegdheden. 

Toch is er nog wel een onderscheid tussen beide soorten accountants. Zo heeft de AA een hbo-opleiding gevolgd en werkt hij meer uitvoerend. Zijn werkzaamheden komen dus behoorlijk overeen met die van de boekhouder, hoewel hij ook fiscaal advies geeft en controles mag uitvoeren. De RA heeft een meer controlerende en adviserende functie dan de AA. Hij houdt zich met complexere vraagstukken bezig, zoals bedrijfsoverdrachten, fusies en overnames. De RA loopt dan ook vaak bij grotere organisaties rond dan de AA.

Beroepskeuze

Welk beroep het best bij je past – accountant of boekhouder – hangt dus af van een aantal factoren. Werk je graag zelfstandig, functioneer je op hbo-niveau en zie je jezelf werken bij de wat kleinere bedrijven? Dan past het beroep van boekhouder waarschijnlijk het beste bij je. Ben jij meer de bedrijfseconoom die houdt van moeilijke vraagstukken? De adviseur die de klant bij de hand neemt, hem bij een fusie of overname dag en nacht bijstaat, en graag voor grote organisaties werkt? Dan pas je mogelijk beter binnen het accountantsprofiel. Maar één ding hebben beide beroepen in ieder geval met elkaar gemeen: je moet verzot zijn op finance.

Meer blogposts...