13 veelgestelde vragen over de dertiende maand

Geplaatst door Robert Half on 10/12/2018

De dertiende maand is een variatie op de eindejaarsbonus die vaak in december wordt uitbetaald. Een felbegeerd extraatje dat zeker aan het eind van het jaar goed van pas komt. Maar, er heerst nogal wat onduidelijkheid over. Want wat bepaalt of jouw werkgever een dertiende maand uitkeert? Wie heeft er recht op en wie niet? Daarom: dertien veelgestelde vragen over de dertiende maand.

1. Wat is de dertiende maand?

Een dertiende maand – of eindejaarsuitkering – wordt in de meeste gevallen uitgekeerd als een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Jouw prestaties als werkgever of van het bedrijf in het algemeen zouden hier over het algemeen geen invloed op moeten hebben. Dat is dus anders dan bij een prestatiebeloning zoals een winstdelingsuitkering.

2. Is een dertiende maand wettelijk verplicht?

Helaas zijn werkgevers niet wettelijk verplicht om een dertiende maand uit te keren. Wel zijn er in sommige cao’s afspraken gemaakt over een dertiende maand. Valt je werknemer onder die cao, dan is hij dus wel verplicht om het bedrag uit te keren.

3. Zijn er voorwaarden verbonden aan een dertiende maand?

Een dertiende maand kan gebonden zijn aan bepaalde voorwaarden. Zo keren sommige werkgevers dit extraatje alleen uit als een werknemer op een bepaalde datum in dienst was. Natuurlijk moet zo’n voorwaarde wel schriftelijk vastgelegd zijn.

Sommige bedrijven werken met een prestatiebonus. De hoogte hiervan wordt gebaseerd op jouw persoonlijke prestaties of de prestaties van het bedrijf in het algemeen.

4. Waarom bieden werkgevers een dertiende maand aan?

Vaak wordt de dertiende maand door werkgevers gebruikt om zich te onderscheiden van de rest. Want zeg nu zelf: het is een ontzettend aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde die je niet overal krijgt. Toch moet je je niet altijd laten verleiden door een dertiende maand. Waarom? Zie punt 10.

5. Mogen werknemers worden uitgesloten van een dertiende maand?

Geen enkele werknemer mag zomaar uitgesloten worden van een dertiende maand. Werkgevers hebben namelijk te maken met regels voor gelijke behandeling op het werk. Bij gelijk werk hoort dan ook een gelijke beloning.

6. Krijg ik met een tijdelijk contract ook een dertiende maand?

Het recht dat je als werknemer hebt op gelijke behandeling betekent ook dat je met beide soorten contracten recht hebt op een dertiende maand. Het mag wettelijk gezien dus geen verschil maken of je een vast of tijdelijke contract hebt. Wel verschilt in het geval van een eindejaarsuitkering het uiteindelijke bedrag, omdat het vaak om een percentage van je loon gaat.

7. Heb je recht op je dertiende maand als je later begint of ontslag neemt?

Begin je halverwege het jaar bij een nieuwe werkgever? Dan keert de werkgever in veel gevallen een deel van de dertiende maand uit. Hetzelfde geldt voor werknemers die gedurende het jaar het bedrijf verlaten. Vaak krijgen zij de dertiende maand alsnog uitgekeerd in december van dat jaar. Een werkgever is echter niet verplicht om dit te doen, ga dus goed na wat er in je contract staat.

8. Is er een verschil tussen een eindejaarsuitkering en een dertiende maand?

Simpel gezegd is de dertiende maand een hele bruto maand. Sommige werkgevers bieden een eindejaarsuitkering of -bonus aan. Zij doen dat bijvoorbeeld in de vorm van een bepaald percentage van je jaarloon. Opnieuw mag het hierbij niet uitmaken onder welke contractvorm je werkt.

9. Waarom houd je op je dertiende maand minder over dan op je gewone salaris?

Krijg je een dertiende maand, dan ontvang je op bruto-basis een extra maandsalaris. Maar, dat betekent helaas niet dat je netto hetzelfde overhoudt als normaal. Dat komt doordat over een dertiende maand meer belasting wordt gerekend – er geldt een aparte tabel voor bijzondere beloningen waardoor het belastingtarief hoger uitvalt. Daarnaast valt de dertiende maand buiten de pensioenregeling van je werkgever. Je draagt dus geen premie af over dit bedrag.

10. Hoe bereken je de hoogte van je dertiende maand?

Wil je precies weten hoe je dertiende maand is opgesteld en hoeveel je onder aan de streep overhoudt? Dat kun je het beste aan je werkgever vragen. Elke bedrijf richt de dertiende maand namelijk anders in.

11. Wanneer wordt de dertiende maand uitbetaald?

Over het algemeen wordt de dertiende maand in december uitbetaald, bijna altijd gelijk met de uitbetaling van het normale salaris. Precies op tijd voor kerstcadeautjes of wintersport dus!

12. Is de dertiende maand altijd positief?

Het klinkt natuurlijk erg mooi – een cadeautje van je werkgever. In de meeste gevallen mag je het ook zo zien en gaat het echt om een extraatje. Toch zijn er veel bedrijven die deze opsiering van de secundaire arbeidsvoorwaarden gebruiken als compensatie voor een lager maandloon. Zo kom je inclusief je dertiende maand dus eigenlijk op hetzelfde salaris uit als je bij een werkgever zou krijgen die deze regeling niet heeft. Je zult nooit kunnen achterhalen of dit het geval is, maar het is dus wel belangrijk om de dertiende maand niet de doorslaggevende factor te laten zijn in jouw keuze voor een bepaalde werkgever.

13. Wat als je de dertiende maand niet krijgt wegens tegenvallende bedrijfsresultaten?

Het kan zomaar gebeuren: de bedrijfsresultaten vallen tegen en je werkgever besluit de dertiende maand niet uit te betalen. In sommige contracten wordt inderdaad opgenomen dat je de dertiende maand alleen ontvangt bij een goed bedrijfsresultaat. Maar als deze voorwaarde niet schriftelijk is vastgesteld, heb je wettelijk gezien gewoon aanspraak op je dertiende maand.

Wist je dat de dertiende maand slechts één van de vele secundaire arbeidsvoorwaarden is die werkgevers aanbieden? Doe inspiratie op voor jouw volgende sollicitatiegesprek in de Salarisgids. Ontdek‘m via onderstaande button.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...