2 gouden lessen van Frédérique Bruggeman

Geplaatst door Robert Half on 08/03/2022

Al sinds het bestaan draagt Robert Half als organisatie diversiteit, gelijkheid en inclusie hoog in het vaandel. Bob Half, de grondlegger, handelde al van bij de oprichting vanuit sterke ethische normen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er verschillende topposities in het bedrijf wereldwijd bekleed worden door vrouwen. Één daarvan is Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half Nederland. Zij vertelt over haar carrière en deelt haar belangrijkste lessen.

Over Frédérique

Frédérique Bruggeman startte zo’n 23 jaar geleden haar carrière bij Robert Half België waar ze eerder per toeval terecht kwam. Ze werd door Robert Half zelf gecontacteerd voor een externe financiële functie, maar kreeg na een aantal gesprekken een interne functie voorgeschoteld waarbij ze de specialisatie Interim Management in België uit de grond mocht stampen. Een taak die ze met verve vervulde, want deze specialisatie groeide uit tot een succes.

“Het was op zich geen bewuste keuze om in recruitment terecht te komen. Ik rolde er toevallig in. Ik was er van overtuigd dat je een diploma psychologie moest hebben om in zo’n job te starten. Eentje waar ik met mijn economie-achtergrond ver vanaf stond. Maar eens gestart in de rol, had ik al snel het gevoel dat dit de sector was waarin ik de rest van mijn leven wou werken.”

Na haar succesvolle passage in de specialisatie Interim Management kreeg ze de vraag of ze de overstap wou maken naar het kantoor van Antwerpen, waar ze de verantwoordelijkheid over verschillende specialisaties kreeg. Dit bouwde ze uit tot een van de meest succesvolle kantoren van Robert Half wereldwijd. Een logische volgende stap was Managing Director voor Robert Half België, om in 2018 diezelfde rol te vervullen in Nederland.

Gouden lessen

Bij de start van haar loopbaan had Frédérique niet noodzakelijk een duidelijke ambitie. Ze vertrok vanuit het principe “wat je ook doet, doe dat goed en probeer er de beste in te zijn”. Alle rollen die ze heeft vervuld, deed ze met veel passie. Tijdens haar succesvolle carrière heeft ze altijd twee belangrijke lessen in haar achterhoofd gehouden:

 

Denk in kansen, niet in problemen

“Een goede coach raadde me ooit het boek “The obstacle is the way” van Ryan Holiday aan. Hij zegt hierin dat iedereen te maken krijgt met problemen en tegenslagen in zijn carrière. Het verschil zit ‘m erin in hoe je daarmee omgaat en hoe je die uitdagingen omvormt tot kansen. Dat motto heb ik altijd zelf vastgehouden en probeer ik ook mee te geven aan iedereen die ik ooit heb mogen managen. Denken in kansen betekent voor mij ook dat je eerst kijkt naar het project en de opportuniteiten, en door daarin succesvol te zijn, volgt de beloning. Als je eerst gaat kijken naar wat de beloning is voor je de kansen ziet, creëer je belemmeringen.”

Durf kansen grijpen, ook die buiten je comfortzone

“Doorheen mijn carrière ben ik zelf een aantal keer buiten mijn comfortzone gestapt. Zo was de stap naar recruitment een stap in het ongewisse. Maar ook mijn recente wissel naar Managing Director van Robert Half Nederland was er zo eentje. Als Belgische kom je plots in de Nederlandse tak van het bedrijf terecht, waar je je natuurlijk moet inwerken in de lokale gang van zaken en moet leren omgaan met het cultuurverschil. Zo’n stap zetten vergt moed en doorzettingsvermogen, maar de uiteindelijke beloning ervan zal altijd beter zijn dan blijven zitten met de vraag “wat als”.

Voldoening

In zo’n rijkgevulde carrière zijn er ontelbare zaken waaruit je voldoening kan halen. Voor Frédérique is dat in de eerste plaats natuurlijk het matchen van klanten en kandidaten, maar op de tweede plaats staat een iets persoonlijker aspect.

“Wat me doorheen mijn carrière altijd voldoening heeft geschonken, is wanneer iemand die ik onder mijn vleugels heb gehad, naar mij komt en zegt “Dat heb ik van jou geleerd”. Dat tonen van dankbaarheid, echte authentieke dankbaarheid, daar doe ik het voor. Dan weet ik dat ik erin ben geslaagd om hen iets bij te brengen, en wie weet, hen op die manier op weg te helpen naar een topcarrière.”

Meer blogposts...