Robert Half Salarisgids 2015: Generatieverschillen in beloningsvoorkeur werknemers duidelijk bij uitstroom babyboomers

17 November 2014

 

  • 70% van de CFO’s bezorgd om uittocht beste medewerkers
  • Reden voor vrijwillig vertrek verschilt per generatie
  • Economisch herstel leidt tot hogere salariswensen nieuwe medewerkers

 

Amsterdam, 18 november 2014 – Met een economie die voorzichtig opleeft en babyboomers die de arbeidsmarkt verlaten, brengt 2015 nieuwe banenkansen voor jonge medewerkers bij Nederlandse bedrijven. 85% van de CFO's vindt het niettemin zeer lastig om gekwalificeerde financiële professionals te vinden en ruim twee derde van hen is bezorgd dat topperformers het bedrijf verlaten. Dit blijkt uit de vandaag verschenen Salarisgids 2015 van Robert Half Nederland, gespecialiseerd in de werving van financiële professionals, boekhoudkundige professionals en administratief ondersteunend personeel. Voor het aantrekken en behouden van topprofessionals zouden organisaties moeten inspelen op de verschillende prioriteiten van de generaties op de werkvloer. Want waar het beloningspakket gemiddeld genomen nog steeds de belangrijkste reden is om een bedrijf te verlaten (25%), hecht de jongste generatie meer waarde aan carrièremogelijkheden. De babyboomers hechten daarentegen vooral veel waarde aan de relatie met hun baas.

“Nu de babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964) stukje bij beetje de arbeidsmarkt verlaten, groeit de bezorgdheid bij werkgevers. De zoektocht naar vervangers voor hun meest ervaren werknemers is daarom een belangrijk focuspunt in het wervingsbeleid van Nederlandse bedrijven”, vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. “Bedrijven kijken voor deze nieuwe banenkansen steeds vaker naar gemotiveerde jongeren en pasafgestudeerden die met coaching van babyboomers en trainingen zo snel mogelijk maximaal hun bijdrage aan het bedrijf kunnen leveren. En die groep stelt andere eisen als het om beloning gaat, dan de uitstromende babyboomers. Jongeren hebben veel meer aandacht voor carrièremogelijkheden.”

Generatieverschillen op de werkvloer

De groep jonge werknemers, ook wel generatie Y (geboren tussen 1979 en 1999) genoemd, verschilt niet alleen in haar leeftijd en ervaring maar ook in haar beloningsvoorkeuren met de andere generaties op de werkvloer. Zo vindt deze jongst werkende generatie carrièremogelijkheden en aanvullende financiële voordelen belangrijker. Bij generatie X (geboren tussen 1965 en 1978) en de babyboomers staat een goede balans tussen werk en privé met stip op nummer 1 (65%).

Redenen voor vertrek

De aanleiding om bij een bedrijf te vertrekken verschilt ook per generatie. Babyboomers vinden een slechte relatie met hun baas en collega’s de belangrijkste reden om het bedrijf te verlaten (25%). Voor generatie X is het beloningspakket (28%) juist het belangrijkst en de jongste generatie hecht de meeste waarde aan carrièrevooruitgang (30%).

Salarisgids 2015: Voorzichtige kentering in het beloningsbeleid

Na jaren van economische crisis, trekt de wereldwijde economie dit jaar voorzichtig aan. In 2015 verwacht het Centraal Planbureau dit wederom ( 1.25%) en ook Nederlandse bedrijven zetten weer in op groei. In de Robert Half Salarisgids 2015 valt te lezen dat bijna 90 procent (89%) van de Nederlandse CFO’s vertrouwen heeft in de groeivooruitzichten van het eigen bedrijf in het komende jaar. Dit resulteert in de uitvoering van nieuwe initiatieven en projecten die tijdens de crisis in de ijskast zijn gezet. Organisaties zijn daarom in toenemende mate op zoek naar de juiste werknemers om deze plannen uit te voeren.

 

Stephan Renken: “De heropleving van de economie en het stijgende vertrouwen zorgt er niet alleen voor dat bedrijven meer projecten starten, maar werknemers voelen deze omslag ook. Het gevolg hiervan is dat looneisen stijgen. Meer dan de helft van de HR-managers stelt dat de loonverwachtigen van kandidaten hoger liggen dan de lokale marktcondities. Veel bedrijven herzien daarom hun beloningsbeleid voor die kandidaten die volledig aan de, eveneens hoge, verwachtingen van de werkgevers voldoen.” 

Download de Robert Half Salarisgids 2015 hier en bekijk alle salarissen, lees meer over trends in beloning en werving en de verwachtingen over werk en beloning van verschillende generaties.

 

 

Noot voor de redactie:

 

Over de Robert Half Salarisgids

De jaarlijkse Salarisgids van Robert Half biedt een uitgebreid overzicht van de gangbare salarisschalen, secundaire arbeidsvoorwaarden en specifieke trends op de Nederlandse arbeidsmarkt voor finance- en accountingprofessionals en administratieve professionals. De Robert Half Salarisgids 2015 is gebaseerd op interne informatie van Robert Half, door onder andere kennis van salarissen van kandidaten die bij opdrachtgevers geplaatst zijn en kennis van de lokale markt bij Robert Half division managers en consultants. De onderzoeksresultaten in de Robert Half Salarisgids 2015 zijn gebaseerd op de Workplace Survey, het grootschalig internationaal onderzoek van Robert Half wat wereldwijd twee keer per jaar wordt gehouden. Dit onderzoek is uitgevoerd door Market Probe, een onafhankelijk onderzoeksbureau, onder professionals uit 15 landen: Australië, België, Brazilië, Chili, Frankrijk, Duitsland, Dubai, Hong Kong, Nederland, Singapore, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn voor dit onderzoek 200 CFO’s en financieel directeuren, 200 HR-managers en 325 financiële en boekhoudkundige medewerkers ondervraagd.

 

Over Robert Half

Robert Half, opgericht in 1948, is marktleider op het gebied van gespecialiseerde permanente en tijdelijke arbeidsbemiddeling. De groep telt meer dan 340 vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland is deze groep vertegenwoordigd door de volgende divisies: Accountemps; specialist in het uitzenden en detacheren van boekhoudkundig en financieel personeel, Robert Half Finance & Accounting; specialist in de werving & selectie van financiële specialisten, Robert Half Management Resources; bemiddelt financiële interim-managers op strategisch, tactisch en operationeel niveau en OfficeTeam; gespecialiseerd in het plaatsen van administratieve en secretariële professionals op tijdelijke basis. In Nederland is Robert Half gevestigd in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam.

 

 

Document: Robert Half Salarisgids 2015

Share This Page