Nederlanders tevreden over hun balans tussen werk en privéleven

01 August 2011

Vrije tijd ook voor Generatie Y van groot belang

Amsterdam – 2 augustus 2011 - Nederlandse werknemers zijn over het algemeen tevreden met de privéleven- en werkbalans. 88% zegt dat de verhouding tussen werk en privé gebalanceerd is of goed. Als Nederlanders tussen twee banen moeten kiezen, dan is de doorslaggevende factor ook de balans werk-leven. Ook valt op dat het aantal vakantiedagen bij zo’n keuze belangrijker is voor Nederlanders dan voor andere Europeanen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onafhankelijk internationaal onderzoek van Robert Half onder meer dan 2500 financiële, Human Resources en algemene managers in een elftal landen.

Nederlanders zijn dus het meest tevreden in Europa over de verhouding tussen werk en privé. Alleen de Fransen bevinden zich op het zelfde tevredenheidniveau. In de Duitstalige landen ligt dit percentage beduidend lager - tussen de 21% en 27% zegt dat de balans niet goed is.

Nederlandse managers die een nieuwe baan zoeken baseren hun keuze ook vooral op de verhouding werk-leven. Voor maar liefst 42% is dat het belangrijkst. Voor 17% is de relatie met de nieuwe manager of het nieuwe team de drijvende factor. Carrièreontwikkeling en meer verantwoordelijkheden worden door 16% van de ondervraagden gezien als doorslaggevend. Dit is beduidend onder het Europese gemiddelde van 24%. De kans om in het buitenland te werken (8%) en meer vakantiedagen (7%) zijn voor bepaalde groepen werknemers de beslissende factors. Hekkensluiters zijn de reputatie van een bedrijf of een merk (6%) en de mogelijkheid een opleiding te volgen (5%).

Associate Director Barbara Kollée: “Deze resultaten bevestigen wat wij ook zien in onze dagelijkse gesprekken met werkzoekenden. Voor de meeste mensen die wij spreken is de verhouding werk/privéleven zeer belangrijk en zelfs doorslaggevend bij de beslissing om ergens aan de slag te gaan. En dit is niet alleen voorbehouden aan mensen met kinderen, zoals wellicht direct gedacht wordt. We weten ook uit eerdere onderzoeken van Robert Half onder werknemers van verschillende generaties dat het bijvoorbeeld voor Generatie Y (de young professionals op de arbeidsmarkt) zeker meegenomen wordt in de overweging voor een nieuwe baan. Men wil heel graag tijd overhouden voor andere tijdsbestedingen in het privéleven. Hoewel de term ‘Work/Life balance’ bedacht is door Generatie X (de bijna veertigers) heeft de volgende generatie dit toch ook overgenomen.”

Nederlanders zijn ook niet bang om een discussie aan te gaan met hun manager als er issues zijn rondom de balans werk-leven. Maar liefst 83% zegt dat ze zonder problemen hierover een gesprek beginnen. Verrassend genoeg zegt een nog hoger percentage Belgen (87%) en Luxemburgers (89%) dat ze zich comfortabel genoeg voelen om hun manager erop aan te spreken. In Duitsland vindt maar liefst 31% van de ondervraagden het echter een heikel onderwerp. De kleine groep Nederlandse managers die het onderwerp liever laat rusten (17%) geeft aan dat dit veroorzaakt wordt doordat er geen oog voor is bij zijn werkgever (44%). Een slechte relatie met de manager wordt door 23% genoemd.

Top 3 stress op het werk

De toegenomen werkdruk staat bij alle Europeanen met stip op één als gevraagd wordt naar de grootste stressveroorzakers. De helft van de ondervraagden noemt dit als een van de top drie factoren. In Nederland ligt dit percentage nog hoger – 57% wijst op de toegenomen werkdruk. Op nummer twee staat met 35% het feit dat de afdeling onvoldoende staf heeft.

Dit wordt op de voet gevolgd (34%) door onaardige collega’s of kwaadaardige kantoorroddels. In Nederland zegt ook een relatief hoog percentage, 29%, dat ze ongelukkig zijn met de management vaardigheden van hun baas en 25% zegt dat hun manager onredelijke druk op hen uitoefent. Slechts 11% van de Europeanen en Nederlanders ervaart geen stress op kantoor.

Over de Workplace Survey Q1 2011

De gegevens zijn gebaseerd op de Workplace Survey, een internationaal onderzoek van Robert Half, verricht begin van dit jaar door onafhankelijk onderzoeksbureau Heliview Research onder meer dan 2.500 Finance, Human Resources en Executive Managers in 11 landen: België, Brazilië, Dubai, Duitsland, Frankrijk,Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrikj, Tsjechië en Zwitserland.

Over Robert Half International

Robert Half International, opgericht in 1948, is marktleider op het gebied van gespecialiseerde permanente en tijdelijke arbeidsbemiddeling. De groep telt meer dan 360 vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en de Azië-Pacific regio. In Nederland zijn de volgende divisies actief: Accountemps; specialist in het uitzenden en detacheren van boekhoudkundig en financieel personeel, Robert Half Finance & Accounting; specialist in de werving & selectie van financiële specialisten, Robert Half Management Resources; bemiddelt financiële interim professionals op strategisch, tactisch en operationeel niveau, Robert Half Financial Services Group; gespecialiseerd in het plaatsen van financiële en bancaire professionals en OfficeTeam; gespecialiseerd in het uitzenden van administratief, secretarieel en commercieel ondersteunend personeel. In Nederland zijn wij gevestigd in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Zie voor meer informatie www.roberthalf.nl en www.officeteam-interim.nl

Document: Robert-Half_1108_Werk-leven-balans.pdf

Share This Page