Helft CFO's verwacht dat bedrijven fouten uit het verleden opnieuw maken

19 May 2014
  • 52% van de CFO’s acht het waarschijnlijk dat bedrijven fouten uit het verleden opnieuw maken
  • Niet snel genoeg reageren (25%), gebrek aan investeringen (23%) en niet aanpassen aan een nieuwe situatie (22%) worden genoemd als meest voorkomende fouten die het bedrijf voor en tijdens de crisis heeft gemaakt
  • CFO’s willen herhaling van fouten voorkomen door te kiezen voor herstructurering of het inschakelen van ervaren interim-managers

Amsterdam, 20 mei 2014 – Een meerderheid (52%) van de Nederlandse CFO’s verwacht dat bedrijven fouten uit het verleden opnieuw maken. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële professionals en administratief ondersteunend personeel. Vooral het niet snel genoeg reageren op het veranderende economische klimaat wordt gezien als meest gemaakte fout uit het verleden (25%). Daarnaast geven CFO’s aan dat de eigen organisatie onvoldoende heeft geïnvesteerd (23%) of zich juist niet heeft aangepast (22%) in de aanloop van en tijdens de crisis. CFO’s geven aan dat ze deze fouten in de toekomst willen voorkomen en gaan op zoek naar oplossingen, zoals het herstructureren van de financiële afdelingen.

 

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland legt uit: “Het onderzoek geeft aan dat bedrijven, naar aanleiding van het veranderende economisch klimaat, bepaalde aspecten binnen de organisatie anders willen aanpakken. Toch blijkt dit niet altijd even gemakkelijk, bijvoorbeeld door de starheid van de organisatie. Daarom vreest de meerderheid van de CFO’s ervoor dat dezelfde fouten opnieuw gemaakt worden.”

Frisse Wind

Komend uit een economisch uitdagend klimaat staat bij veel bedrijven efficiëntie en optimalisatie van de uitgaven hoog op de agenda, maar natuurlijk ook het vermijden van de reeds gemaakte fouten. Daarom laten veel CFO’s een frisse wind door de organisatie waaien, zoals het herstructureren van de financiële afdelingen of het inschakelen van ervaren interim-managers. Vooral de afdeling Controlling kan veranderingen verwachten. De helft van de CFO’s geeft namelijk aan dat zij plannen hebben voor het herstructureren van deze afdeling. Andere afdelingen die kritisch bekeken zullen worden zijn Accounting (29%) en Payroll (25%).

Stephan Renken vervolgt: “Door een beroep te doen op een ervaren interim-manager op een bepaald vakgebied binnen de organisatie kunnen bedrijfsprocessen, denkwijzen en strategieën verder worden geoptimaliseerd. Deze externe professionals, die ervaring met dit soort trajecten hebben opgedaan in verschillende bedrijven en omgevingen, kunnen vaak in korte tijd een duidelijke toegevoegde waarde bieden. Vaak vormen ze een klankbord voor het management binnen de organisatie en kunnen ze een blik van buiten bieden op de ‘gewoontes’ in het bedrijf.

###

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Over de Robert Half Workplace Survey
Het onderzoek is een initiatief van Robert Half en werd uitgevoerd tussen december 2013 en januari 2014 in alle anonimiteit door Market Probe, een onafhankelijk onderzoeksbureau, bij 200 CFO’s en financieel directeuren over heel Nederland. Dit halfjaarlijks onderzoek maakt deel uit van de internationale workplace survey die senior executives ondervraagt over trends op de werkvloer en binnen het bedrijfsleven.

Over Robert Half
Robert Half, opgericht in 1948, is marktleider op het gebied van gespecialiseerde permanente en tijdelijke arbeidsbemiddeling. De groep telt meer dan 345 vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland is deze groep vertegenwoordigd door de volgende divisies: Accountemps; specialist in het uitzenden en detacheren van boekhoudkundig en financieel personeel, Robert Half Finance & Accounting; specialist in de werving & selectie van financiële specialisten, Robert Half Management Resources; bemiddelt financiële interim-managers op strategisch, tactisch en operationeel niveau en OfficeTeam; gespecialiseerd in het plaatsen van administratieve en secretariële professionals op tijdelijke basis. In Nederland is Robert Half gevestigd in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam.

Kijk voor meer informatie op www.roberthalf.nl.

 

 

Document: Helft CFO's verwacht dat bedrijven fouten uit het verleden opnieuw maken

Share This Page