Dag van de Gedetacheerde: Vijf mispercepties over interim-werk

17 May 2015

19 mei staat dit jaar in het teken van de Dag van de Gedetacheerde. Elke derde dinsdag van mei staan we in Nederland stil bij de toegevoegde waarde van gedetacheerde werknemers. Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, merkt dat er nog veel mispercepties heersen over interim-werk. Hoog tijd om deze recht te zetten.

Misperceptie 1: Interim-krachten worden alleen ingezet voor functies waarvoor geen speciale vakkennis vereist is 

Met een interim-kracht kan een bedrijf niet enkel (extra) werklast opvangen, maar ook ontbrekende of een zeer gespecialiseerde kennis in huis halen. Interim-krachten worden daarom tegenwoordig voor een verscheidenheid van projecten en verschillende functies ingezet; van administratief medewerker tot controller, van helpdeskmedewerker tot systeembeheerder, en op managementniveau.

“De arbeidsmarkt is in de afgelopen jaren duidelijk veranderd”, zegt Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland. “Door de uitdagende economische periode van de afgelopen jaren werden interim-krachten door bedrijven veelal ingezet als flexibele en kostefficiënte personeelsoplossingen. Tegenwoordig wordt de arbeidsmarkt gekenmerkt door een tekort aan gespecialiseerde professionals, waardoor steeds meer bedrijven zich beroepen op tijdelijke werknemers – niet alleen om de extra taken op te vangen – maar ook om specifieke projecten of sleutelfuncties te kunnen invullen. Als gevolg hiervan is het imago van interim-werk ingrijpend veranderd: wij merken een hogere waardering, zowel bij bedrijven als interim-krachten zelf. Voor hen wordt interim-werk namelijk steeds meer een aantrekkelijke carrièremogelijkheid.”

Misperceptie 2: Interim-krachten maken minder kans op een vaste aanstelling

Indien de interim-kracht aan de verwachtingen voldoet, kan interim-werk de overstap naar een vaste aanstelling gemakkelijker maken. Uit cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) blijkt dat bijna de helft (47%) van de interim-krachten na een uitzendperiode doorstroomt naar een nieuw dienstverband bij de organisatie waar ze tewerk gesteld zijn: 15% wordt in vaste dienst genomen en 32% krijgt een nieuw tijdelijk contract, dat mogelijk later nog kan uitgroeien tot een vast dienstverband.

Misperceptie 3: Interim-werk biedt geen zekerheid 

Uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half onder 200 Nederlandse HR-managers blijkt dat 69% van de interim-krachten langer dan zes maanden in dienst blijft. Meer dan een tiende (12%) blijft zelfs langer dan twee jaar in dienst. Als werknemers verschillende interim-ervaringen achter de rug hebben, kunnen ze ook veel bewuster kiezen voor een vast contract, net omdat ze een duidelijker beeld van de arbeidsmarkt hebben en de soort functie die het beste aansluit bij hun wensen. Daarbij heeft interim-werk wel degelijk een vaste plaats gekregen in het bedrijfsleven. Hun positie zal bovendien nog meer worden versterkt door de Wet Werk en Zekerheid, die 1 juli 2015 in werking treedt.

Misperceptie 4: Interim-werk staat slecht op het cv van werknemers

Het is in Nederland heel gangbaar om gedurende de loopbaan een periode op interim-basis te werken en werkgevers beseffen de toegevoegde waarde hiervan bij het analyseren van cv’s. Uit cijfers van de Rabobank blijkt dat meer dan zeven miljoen mensen de afgelopen tien jaar als interim-kracht hebben gewerkt. Daarmee is Nederland wereldwijd nog steeds koploper op het gebied van het inzetten van interim-krachten.

Misperceptie 5: Interim-werk komt de professionele ontwikkeling van de werknemer niet ten goede

Interim-werk biedt werknemers de kans om ervaring op te doen in verschillende sectoren en bedrijven wat hun professionele ontwikkeling positief beïnvloedt. Ze worden nu meer dan ooit betrokken of zelfs aangenomen met de intentie uitdagende projecten te leiden. Daarnaast kan een gespecialiseerd personeelsadviesbureau een interim-kracht ook ondersteunen en projecten op basis van hun persoonlijke wensen selecteren. Interim-werk biedt dus een flexibele manier om door te groeien in de carrière.

 

Share This Page