Acht tips om als vrouw het glazen plafond te doorbreken

01 March 2015

Robert Half ontwikkelde enkele tips die vrouwen kunnen helpen succesvol carrière te maken als leidinggevende:

1. Ga na wat je echt wilt

Denk na over wat je wilt bereiken in jouw carrière en waarom. Sta stil bij een aantal belangrijke vragen: Ben je bereid als senior leidinggevende lange dagen te maken en verantwoordelijkheid te nemen? Geef je graag leiding en los je graag complexe problemen op? En, zeker niet onbelangrijk, hoe staat je gezin tegenover jouw carrière als leidinggevende? Ga dus eerst na of een leidinggevende functie ook echt iets voor jou is.

2. Stel een carrièreplan op

Door te bepalen wat je wilt bereiken en vervolgens daarvoor een gedetailleerd carrièreplan uit te werken, kun je in jouw organisatie de basis leggen voor jouw weg naar de top en je gemakkelijker richten op je uiteindelijke carrièredoelen.

3. Werk continu aan jouw leiderschapsvaardigheden

Het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden is een continu proces en voor vrouwen die een managementfunctie nastreven essentieel. Door te werken aan je technische, leidinggevende en sociale vaardigheden kun je niet alleen hogerop komen, maar je ook beter voorbereiden op de uitdagingen die je te wachten staan.

4. Communiceer direct(er)

Goed ontwikkelde communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor leidinggevenden. Toch hanteren mannen en vrouwen in veel gevallen verschillende communicatiestijlen. Vrouwen nemen meestal een bescheiden toon aan en hebben vaak de neiging om in de veronderstellende wijze te communiceren (“zouden we niet beter”, “kunnen we niet eventueel”, etc.). Dit kan echter voor een mannelijk publiek - dat meestal op een directe manier communiceert - de indruk wekken dat ze niet zeker zijn van hun zaak. Als je direct(er) communiceert en je voorstellen verdedigt, versterkt dit jouw profilering als leidinggevende.

5. Neem risico's

Hoewel het altijd een verantwoord risico moet zijn, staan vrouwen in de regel negatiever tegenover risico’s dan mannen. Toch hoort dit nu eenmaal bij leidinggevende functies. Als je kunt aantonen dat je het nemen van risico’s niet uit de weg gaat, vergroot dit je kansen op een leidinggevende functie.

6. Stel jezelf beschikbaar voor taken, ook de taken die niemand anders wil

Door je beschikbaar te stellen voor projecten of andere taken die anderen liever niet op zich willen nemen, versterk je je positie en kun je ook buiten je normale functie je vaardigheden aantonen. Bovendien toon je hiermee teamspirit en geef je er blijk van voor je organisatie door het vuur te willen gaan, vooral als niemand anders dat wil.

7. Wees niet bang om je te onderscheiden van de rest

Alle grote leiders onderscheiden zich van de rest. Als je een topfunctie ambieert, hoort dat erbij. Als leidinggevende moet je mogelijk lastige, onpopulaire beslissingen nemen, dus zorg ervoor dat je jezelf onderscheidt van de rest, in goede en slechte tijden.

8. Vergroot je netwerk

Mensen werken graag samen met mensen die ze kennen, en steunen die dan ook graag. Onderschat dus zeker niet de vele mogelijkheden die traditioneel en online netwerken biedt. Het vergroten van je netwerk van zowel interne als externe contacten kan belangrijk zijn om hogerop te komen.

Share This Page