Zakelijk flirten: 14 tips

Geplaatst door Robert Half on 14/02/2018

Hoe groot de rol van non-verbale communicatie precies is, is nooit wetenschappelijk aangetoond. Feit is wel dat je uitstraling, intonatie en houding veel invloed hebben op hoe jouw boodschap overkomt. En daarmee op jouw gunfactor. Als je de basisbeginselen van het flirten onder de knie hebt, ben je al een eind op weg. Maar wat je in de kroeg doet, pas je natuurlijk niet toe in het bedrijfsleven. Wat is zakelijk flirten dan wel? Wij geven veertien tips voor zakelijk flirten op evenementen en netwerkborrels.

1. Zorg voor een oprechte glimlach

Een goede eerste indruk begint met een positieve uitstraling. Het basisingrediënt: een glimlach. Maar overdrijf niet, want je wil er niet uitzien als een boer met kiespijn.

2. Geef een stevige handdruk

Een slap handje of juist een grip die je vingers afknelt? Een handdruk zegt enorm veel over iemands persoonlijkheid. Oefen dus eens met een bekende op een handenschudmanier die past bij jou.

3. Creëer een open houding

AIs het gesprek eenmaal van start is, is het goed om je houding te controleren. Zit je aan een tafel, leg je handen dan op tafel of laat ze losjes hangen. Sta je tegenover je gesprekspartner, zorg er dan in geen geval voor dat je armen gekruist zijn.

4. Maak en houd oogcontact

Durf je gesprekspartner in de ogen te kijken. Daarmee toon je dat je zelfverzekerd bent en – misschien nog wel belangrijker – dat je oprecht interesse in de ander hebt.

5. Luister

Knik bevestigend, laat de ander uitpraten en stel verdiepende vragen. Het zijn allemaal manieren om te laten merken dat je écht hoort wat je gesprekspartner je te zeggen heeft.

6. Geef een compliment

Speel vervolgens in op wat je hoort. Vertelt je gesprekspartner over een succesvol project? Complimenteer hem of haar dan bijvoorbeeld over de manier waarop diegene dat voor elkaar gekregen heeft. Maar meen wel altijd wat je zegt!

7. Wees attent

Nog een manier om te laten merken dat je écht luistert: terugkomen op dingen die iemand in eerdere ontmoetingen heeft verteld. Denk aan een genoemde vakantie, een jubileum of zelfs zijn of haar verjaardag.

8. Gebruik humor

Flauwe moppen vertellen zal niet bij iedereen positief overkomen, maar af en toe een grapje tussendoor kan de sfeer minder serieus maken. Je voelt vanzelf wel aan of je gesprekspartner daarvoor openstaat.

9. Spiegel lichaamstaal

Als het gesprek al even aan de gang is, kun je eens letten op de lichaamstaal van de ander. Mensen die zich op hun gemak voelen bij elkaar, spiegelen onbewust elkaars lichaamstaal. Dat kun je ook best bewust doen – maar dan wel subtiel.

10. Pas je intonatie aan

Ook je intonatie kun je aanpassen aan degene die je tegenover je hebt. Is je gesprekspartner een zachte prater? Overschreeuw hem of haar dan niet, maar pas je volume aan. Probeer ook niet veel sneller of langzamer te spreken.

11. Denk positief

Lastig: open en vriendelijk zijn als je je dag niet helemaal hebt. Spookt er steeds een bepaald probleem door je hoofd? Beeld je in dat je dat verstopt in een tennisbal en met een racket keihard wegslaat.

12. Houd afstand

Deze tip bedoelen we letterlijk. Ken je dat ongemakkelijke gevoel dat iemand net iets te dicht bij je staat? Dat wil je dus te allen tijde voorkomen. Lees van de lichaamstaal van je gesprekspartner af of je voldoende afstand houdt.

13. Denk na over je kleding

Hoe comfortabel je je voelt, hangt voor een groot deel af van wat je draagt. Overduidelijk overdressed of juist underdressed zijn is een killer voor je zelfvertrouwen. Net als een strakke broek waarin je voor je gevoel steeds je buik moet inhouden of een jasje in een opvallende kleur als de rest stemmig zwart draagt.

14. Bonustip

Wat is er nu een betere dag om te beginnen met deze tips dan op Valentijnsdag?

Meer blogposts...